1. Home
  2. Νέα
  3. Απάντηση “Σπάρτακου” στην Greenpeace
Απάντηση “Σπάρτακου” στην Greenpeace

Απάντηση “Σπάρτακου” στην Greenpeace

0

Την έντονη απάντηση του σωματείου “Σπάρτακος” προκάλεσε η δημοσιοποίηση έκθεσης της Greenpeace σχετικά με τις επιπτώσεις του λιγνίτη.


spartakos1«Μάλλον σοβαρή ανασφάλεια θα πρέπει να διακατέχει την Greenpeace για το μήπως και δεν έχει ακόμα καταφέρει να πείσει ότι ο λιγνίτης και η νέα λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» είναι επικίνδυνα. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν έχασε την ευκαιρία (μία ακόμα ευκαιρία) να σκαλίσει και να αναμοχλεύει οποιαδήποτε πτυχή του θέματος προκειμένου να βρεθεί και πάλι στην επικαιρότητα», τονίζει το σωματείο.


Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Την ώρα που ο Ελληνικός λαός (πόσο μάλλον η τοπική κοινωνία που είναι δυστυχώς η πρώτη από αυτές όπου παρατηρούνται αρνητικές πρωτιές στην ανεργία) δε προλαβαίνει να καταγράφει απώλειες σε όλα τα πεδία της ζωής του, την ώρα που άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, την ώρα που η μόνη τους ελπίδα είναι η προοπτική που δίνει η κατασκευή της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα και η διατήρηση του λιγνίτη ως Εθνικού καυσίμου, η Greenpeace επιμένει να γκρινιάζει και να στέκεται στις εντυπώσεις που προσπαθεί να κερδίσει λανσάροντας εκθέσεις με θανατικά και πολλά αρνητικά πρόσημα για λιγνίτη, υγεία, περιβάλλον κλπ, κλπ.».


Παράλληλα, το σωαμτείο “Σπάρτακος” σημειώνει ότι:
– Η αξιοποίηση των εγχώριων λιγνιτών είναι αυτή που υποκατέστησε τις ακριβές εισαγωγές πετρελαίου και στήριξε για δεκαετίες την εκβιομηχάνιση και οικονομική ανάπτυξη με τις χαμηλές τιμές ρεύματος.
– Η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στην Πτολεμαΐδα θα ενισχύσει αποφασιστικά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας για αρκετές δεκαετίες.
– Σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και σε ενεργειακές πρώτες ύλες.
– Μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση – με εγκατάλειψη της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής – σημαίνει: αυξημένοι κίνδυνοι μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων σε περιόδους έκρηξης των διεθνών ενεργειακών τιμών.
– Επιπλέον, ο μονομερής προσανατολισμός της χώρας μόνο για νέες επενδύσεις ΑΠΕ, θα αυξήσει τους κινδύνους για μεγάλα ελλείμματα ηλεκτρικής ενέργειας, είτε σε περιόδους όπου επικρατούν νεφώσεις (οπότε δε δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά) είτε σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών κατά της θερινούς μήνες, όταν επικρατεί πλήρης άπνοια (οπότε τα αιολικά πάρκα έχουν μηδενικές αποδόσεις).
«Όταν δύο φορές στα τελευταία χρόνια σταμάτησαν πλήρως οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ ήσαν εκείνοι που κάλυψαν πλήρως τη συνολική ζήτηση.», καταλήγει η ανακοίνωση του “Σπάρτακου”.


Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση που εκπόνησε για λογαριασμό της οργάνωσης Greenpeace, το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, έκανε λόγο για απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.