1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ρίχνει τους τόνους η ΔΕΗ
Ρίχνει τους τόνους η ΔΕΗ

Ρίχνει τους τόνους η ΔΕΗ

0

Τελικώς φαίνεται σε αυτή τη φάση να πέφτουν οι τόνοι στη διαμάχη της ΔΕΗ με την Αλουμίνιο της Ελλάδας.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


dei blurΌπως έγινε γνωστό το δ.σ της ΔΕΗ αποφάσισε αναστολή της καταγγελίας της σύμβασης με τη εταιρία. Η απόφαση ελήφθη μετά από παρέμβαση του Διαχειριστή του Συστήματος- ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με έγγραφό του επισήμανε στη ΔΕΗ ότι η ανακοίνωσή της για καταγγελία της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, παραβίαζε τον κώδικα προμήθειας ενέργειας, ο οποίος προβλέπει την παραχώρηση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, προκειμένου ένας προμηθευτής να καταγγείλει σύμβαση με πελάτη του.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση η καταγγελία της σύμβασης αναγγέλθηκε στις 7 Νοεμβρίου με ισχύ στις 18.Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ με την απόφαση του το δ.σ. της ΔΕΗ, αναθέτει στον ΑΔΜΗΕ τον ακριβή προσδιορισμό της ημερομηνίας ισχύος της καταγγελίας, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να υπερβεί τη 31 Δεκεμβρίου.


Όλα δείχνουν ότι η ΔΕΗ μετά τις πρώτες έντονες αντιδράσεις της για την απόφαση της διαιτησίας τώρα αξιοποιεί τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να ρίξει τους τόνους.Προφανώς δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε τι ακριβώς προβλέπει ο Κώδικας για τις καταγγελίες συμβάσεων.


Τώρα υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο περίπου 1,5 μήνα για την προσέγγιση των δύο πλευρών στο θέμα της τιμής, καθώς η απόφαση της διαιτησίας αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2013.


Είναι ικανός χρόνος να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος ίσως και με τη συμμετοχή της Πολιτείας για να βρεθεί μία λύση η οποία και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης αλλά συγχρόνων δεν θα αναγκάζει τη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα με ζημίες.


Δεν είναι εύκολο είναι όμως αναγκαίο..