1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Όλοι περίμεναν την αναβολή…
Όλοι περίμεναν την αναβολή…

Όλοι περίμεναν την αναβολή…

0

Η είδηση της νέας αναβολής των μέτρων για τις ΑΠΕ, μάλλον ουδένα εξέπληξε. Θα λέγαμε ότι ήταν και αναμενόμενη. Μάλιστα, πολλοί αμφιβάλουμε και για τη νέα προθεσμία.


Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τις ΑΠΕ (new deal), καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ θα τα συζητήσει με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ξεκίνησαν χθες επαφές με τα μέλη της κυβέρνησης.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


Renewable-energy-systemsΈτσι λοιπόν προκύπτει ότι η πρόταση για εφαρμογή των μέτρων από την 1η Μαρτίου δεν μπορεί να ισχύσει, οπότε τελικά θα ζητηθεί από τη ΡΑΕ νέα παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα, ώστε να γίνει δυνατή η νομοθέτηση των μέτρων. Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να εφαρμοσθούν κανονικά την 1η Ιανουαρίου ώστε στο τέλος του χρόνου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, που τρέχει με 550 εκατ. ευρώ. Στόχος, βέβαια, μάλλον ανέφικτος με τα σημερινά δεδομένα.


Η δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας με παραγωγούς και τράπεζες που τους δανειοδότησαν,οδήγησε στην παράταση για την 1η Μαρτίου που τελικά διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται να ισχύσει.


Το ζητούμενο βέβαια είναι σε τι στοιχεία και δεδομένα βασίσθηκε η πρόβλεψη ότι την 1η Μαρτίου θα είχε δοθεί λύση, γιατί αν ήταν απλώς πρόσχημα η ημερομηνία για να κερδηθεί χρόνος κάποιοι κοροϊδεύουν ή μάλλον προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο.


Να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ είναι νομοθετημένος με τον νόμο 4001, ενώ στα μέτρα περιλαμβάνεται “κούρεμα” των απαιτήσεων των παραγωγών ενέργειας κλιμακούμενο σε 1-4 μήνες, ανάλογα με την τεχνολογία, καθώς επίσης και κούρεμα στις ταρίφες που θα εισπράττουν στο μέλλον, σε συνδυασμό με παράσταση της σύμβασης πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο και σειράς ρυθμίσεων στα δάνεια των τραπεζών.


Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση και ελπίζουμε να μην είναι τότε Πρωταπριλιά…