1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Θετικά σημάδια από την Αλβανία
Θετικά σημάδια από την Αλβανία

Θετικά σημάδια από την Αλβανία

0

Ίσως δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι εξελίξεις στις έρευνες για πετρέλαιο στη γειτονική Αλβανία.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


oil rigΣύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα, θετικές εξελίξεις οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις για τις προοπτικές εύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου στα Ιωάννινα, λαμβάνουν χώρα στη γειτονική Αλβανία, η οποία παρουσιάζει παρόμοια γεωλογική μορφή με την περιοχή όπου θα τρυπήσουν τα γεωτρύπανα στην Ελλάδα.


Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν διεθνή ενεργειακά πρακτορεία, η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα Patos – Maritza και Kucova, ανακοίνωσε ότι, με βάση τις νεώτερες εκτιμήσεις του επιστημονικού της δυναμικού, έχουν αυξηθεί τα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου περίπου κατά 5% στο τέλος του 2013 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τα βεβαιωμένα αποθέματα από τα δύο αυτά κοιτάσματα εκτιμώνται πλέον σε 146,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ παράλληλα έχει ανεβεί και η εκτίμηση για το σύνολο βεβαιωμένων, πιθανών και δυνητικών αποθεμάτων, όπως είναι η επιστημονική ορολογία, τα οποία πλέον αναφέρονται σε 357,6 εκατομμύρια βαρέλια.


Αυτό πρέπει να συνδυασθεί με τις αρχικές εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για την περιοχή των Ιωαννίνων που κάνουν λόγο για κοιτάσματα της τάξης των 70 εκατ. βαρελιών, τα οποία βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μετά από έρευνες και γεωτρήσεις.Είναι δε χρήσιμο να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα στην Αλβανία σε μια περίοδο κατά την οποία η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία της ελληνικών συμφερόντων Energean Oil και της καναδικής Petra Petroleum βρίσκεται στην τελική ευθεία.


Και τούτο γιατί είναι χρήσιμο να επισημαίνεται ότι η περιοχή των Ιωαννίνων παρουσιάζει γεωλογικά σημαντικές ομοιότητες με τις περιοχές της Αλβανίας στις οποίες υπάρχει παραγωγή πετρελαίου, καθώς πρόκειται για τμήματα της λεγόμενης Αδριατικής Πλάκας.


Ας προσέχουμε λοιπόν τις θετικές εξελίξεις στην Αλβανία και να τις προβάλλουμε βοηθώντας στην προσπάθεια αξιοποίησης και των ελληνικών κοιτασμάτων…