1. Home
  2. Νέα
  3. Η ενεργειακή ανεξαρτησία αναβάλλεται…
Η ενεργειακή ανεξαρτησία αναβάλλεται…

Η ενεργειακή ανεξαρτησία αναβάλλεται…

0

Για άλλη μία φορά μένουν στα λόγια οι Ευρωπαίοι ηγέτες και παρατείνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με το σχόλιο της Greenpeace.


EΜε φόντο την κρίση στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρόλο που αναγνώρισαν την ανάγκη ανεξαρτησίας της Ευρώπης από τις ενεργειακές εισαγωγές, ανέβαλαν τις αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης. Το ενεργειακό και κλιματικό πακέτο για το 2030 που θα κρίνει αν η Ευρώπη θα αναπτύξει εγχώριες καθαρές πηγές ενέργειας και θα καταφέρει να απεξαρτηθεί από τις ενεργειακές εισαγωγές, θα αποφασιστεί τελικά σε επόμενη σύνοδο. Η θέσπιση 3 φιλόδοξων και δεσμευτικών στόχων (CO2, ΑΠΕ, εξοικονόμηση) είναι μονόδρομος για την προστασία του κλίματος, την ενεργειακή ανεξαρτησία, την ασφάλεια τροφοδοσίας και τη σταδιακή μείωση των τιμών ενέργειας.


Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου, δήλωσε: «Φαίνεται ότι ο Πούτιν έχει σε ομηρία τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι δεν φαίνονται ικανοί να αποφασίσουν την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ακριβές ενεργειακές εισαγωγές. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο θα συνεχίσουν να καταλήγουν σε τσέπες οικονομικών ολιγαρχιών από τη Ρωσία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, έως ότου η Ευρώπη υποστηρίξει την πλήρη ανάπτυξη εγχώριων και ανεξάντλητων καθαρών πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.»


Μερικά δεδομένα από την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:[2]
– Το 2012 η Ευρώπη δαπάνησε 545 δις € για ενεργειακές εισαγωγές.
– Ο παρακάτω πίνακας αναλύει τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου υπό 3 διαφορετικά σενάρια:
1. Μείωση CO2 40%
2. Μείωση CO2 40%, Διείσδυση ΑΠΕ 30% και εξοικονόμηση ενέργειας
3. Μείωση CO2 45%, Διείσδυση ΑΠΕ 35% και εξοικονόμηση ενέργειας


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ωστόσο δεν συμφώνησαν σε νέους ευρωπαϊκούς στόχους ως το 2030 για τη μείωση των εκπομπών CO2 της Ευρώπης, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αντίθετα, ανακοίνωσαν οδικό χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που θα διοργανώσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν το Σεπτέμβριο με θέμα τους κλιματικούς στόχους μετά το 2020. Ως συνέπεια της σημερινής ολιγωρίας των Ευρωπαίων ηγετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση. θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς να έχει συμφωνήσει μακροπρόθεσμους στόχους για την ενέργεια και το κλίμα.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει ως τον Ιούνιο σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης από τις ενεργειακές εισαγωγές. Οι στόχοι για το 2030 και το σχέδιο της Επιτροπής θα συζητηθούν εκ νέου στη Θερινή Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο.