1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Καθαρή Ενέργεια και όχι βρώμικες πολιτικές
Καθαρή Ενέργεια και όχι βρώμικες πολιτικές

Καθαρή Ενέργεια και όχι βρώμικες πολιτικές

0

Ακτιβιστές της Greenpeace στην Αθήνα στέλνουν μήνυμα στους Ευρωπαίους υπουργούς ενέργειας με αφορμή την όξυνση της κρίσης στην Ουκρανία.


greenpeace logoΛίγο πριν την έναρξη του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας στην Αθήνα, οι ακτιβιστές της Greenpeace ανάρτησαν πανό στην πύλη του Αδριανού με το σύνθημα «Ενεργειακή Ασφάλεια = ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας», απαιτώντας από τους υπουργούς να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια ως τη μόνη λύση που εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης. Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, η Greenpeace υπενθυμίζει στους υπουργούς ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί γεωπολιτικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια και υπονομεύει τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των χωρών.


Η Ευρώπη σήμερα δαπανά ετησίως συνολικά 545 δις ευρώ για ενεργειακές εισαγωγές, χρήματα που θα μπορούσαν να επενδύονται στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου προέρχονται από την Ρωσία. Από την Ουκρανία διέρχονται περίπου τα 2/3 του ρωσικού αερίου που κατευθύνεται στην Ευρώπη. Οι ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες καθιστούν την Ουκρανία πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εσωτερικές εθνικές και πολιτικές ισορροπίες της χώρας.


Η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία αναβάθμισε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην ατζέντα των υπουργών ενέργειας, που αναζητούν λύσεις προκειμένου να μειωθεί σταδιακά η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές. Αν και η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας θα έπρεπε είναι μονόδρομος, πρόσφατη έκθεση της Greenpeace αποκάλυψε ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος του ενεργητικού τους σε ορυκτά καύσιμα και ζημιώνονται σημαντικά από την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Έως σήμερα τα σενάρια που επεξεργάζονται τα κράτη-μέλη είναι εξαιρετικά χαμηλής φιλοδοξίας και παρατείνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. Η προώθηση του σχιστολιθικού αερίου και η εμμονή στον άνθρακα και τα πυρηνικά είναι οικονομικά ασύμφορες και μη ρεαλιστικές επιλογές, οι οποίες θα παρατείνουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές.


«Δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί μία κρίση με τις ίδιες πολιτικές που την προκάλεσαν. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το δράμα που συντελείται στην Ουκρανία και να οδηγήσει στην πολιτική σταθεροποίηση στην περιοχή. Αυτό δεν θα το πετύχει αν προσπαθήσει να μετατοπίσει την εξάρτησή της από μία χώρα σε άλλη, αλλά αν επενδύσει στο εσωτερικό της και την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Το ευρωπαϊκό όραμα για την ειρήνη και την ευημερία των λαών δεν είναι συμβατό με τα βρώμικα καύσιμα που ενισχύουν αυταρχικά καθεστώτα και μιλιταριστικές πρακτικές, αλλά με την καθαρή ενέργεια», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.


Εξίσου σημαντικά, η ταχύτατη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές. Η καταστροφή των φυσικών πόρων από την υπερθέρμανση είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος που θα οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των κρατών. Με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, ο Οργανισμός απηύθυνε δραματική έκκληση για γρήγορη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.


Η Greenpeace απαιτεί από τους υπουργούς ενέργειας:
– Να θέσουν τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση στη βάση των αποφάσεων για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Εφόσον η ΕΕ θέλει να εκμεταλλευτεί το δυναμικό των τεχνολογιών αυτών, οφείλει να δεσμευτεί ότι έως το 2030 η καθαρή ενέργεια θα ανέλθει σε 45%, η ενεργειακή απόδοση σε 40% και οι εγχώριες εκπομπές CO2 θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 55%.
– Να δημιουργήσουν ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ που θα συμβάλει στην κινητοποίηση επενδύσεων και στη μείωση του κόστους επένδυσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ με χαμηλότερο εισόδημα.


tags: