1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Προχωρεί το άνοιγμα της λιανικής αγοράς στην ενέργεια
Προχωρεί το άνοιγμα της λιανικής αγοράς στην ενέργεια

Προχωρεί το άνοιγμα της λιανικής αγοράς στην ενέργεια

0

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις και τα σενάρια για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς στην ενέργεια. Όπως διαβάζουμε, δύο είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πρότασης που έφερε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ για τις δημοπρασίες τύπου NOME που φιλοδοξούν να ανοίξουν την αγορά και για άλλους προμηθευτές.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


kalodia_dehΑφενός γίνεται προσπάθεια προώθησης του ανταγωνισμού σε ένα ευρύτερο φάσμα πελατών καθώς υπάρχει σαφής στήριξη της βιομηχανίας, η οποία θα πρέπει να καρπωθεί μέρος της ενέργειας από τις δημοπρασίες και αφετέρου προωθείται η δημιουργία δικλείδων ασφαλείας ώστε να μην υπάρξει το λεγόμενο “cherry picking” δηλαδή οι νέοι προμηθευτές να μην καρπώνονται μόνο τους πελάτες με υψηλά περιθώρια κέρδους, αλλά να μετακυλύουν σε μεγαλύτερο φάσμα πελατών (οικιακών κλπ.) τις χαμηλότερες τιμές.


Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στόχος της ρύθμισης είναι να δημιουργηθεί ισότιμος ανταγωνισμός σε επίπεδο λιανικής, με τις δημοπρασίες να ξεκινούν σε πρώτη φάση υπό στενό ρυθμιστικό έλεγχο ως προς τις τιμές των προϊόντων και στη συνέχεια θα έχουν διαφορετική μορφή και οι τιμές θα καθορίζονται από την αγορά.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η λογική των δημοπρασιών είναι απλή: αυτή τη στιγμή φθηνά μέσα ηλεκτροπαραγωγής διαθέτει μόνο η ΔΕΗ (λιγνίτες και νερά). Για να υπάρξει ανταγωνισμός στην προμήθεια θα πρέπει οι προμηθευτές ανταγωνιστές της ΔΕΗ να έχουν πρόσβαση στο ίδιο καλάθι. Στην πραγματικότητα ανοίγει μόνο η αγορά της λιανικής και όχι συνολικά ο ηλεκτρισμός, αφού για να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός πρέπει να υπάρχει έλεγχος του κόστους, που αυτό μπορεί να γίνει όταν περάσουν κάποιες λιγνιτικές και υδροηλεκτρικά στη διαχείριση άλλων εταιρειών εκτός της ΔΕΗ.


Εκτιμάται βέβαια ότι στην τελική φάση πάντως των δημοπρασιών και ανάλογα με το επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά προβλέπεται η κατάργηση κάθε ρυθμιστικής παρέμβασης.


Πάντως ήδη στην αγορά παρατηρείται κινητικότητα και νέοι παίκτες όπως η Protergia του ομίλου Μυτιληναίος λανσάρονται στην αγορά με φιλόδοξα πλάνα. Αλλά και οι παίκτες που είναι ήδη τοποθετημένοι στην αγορά όπως η Elpedison (ΕλΠε, Edison) και η Heron (ΓΕΚ Τερνα, GdF Suez, Qatar Petroleum International) καταρτίζουν ήδη τα σχέδια της επόμενης ημέρας για την επέκτασή τους στην αγορά της λιανικής.


Αναμένονται με αυξημένο ενδιαφέρον οι εξελίξεις…