1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Έκλεισε άλλη μια εκκρεμότητα…
Έκλεισε άλλη μια εκκρεμότητα…

Έκλεισε άλλη μια εκκρεμότητα…

0

Έκλεισε απο ελληνικής πλευράς, η τελευταία ίσως εκκρεμότητα που υπήρχε για την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Όπως έγινε γνωστό ο ΔΕΣΦΑ πιστοποιήθηκε, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ως ανεξάρτητος Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


depa-desfaΕίναι ένα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο και σύμφωνα με την κυβέρνηση αναμένεται να οδηγήσει στην οριστική απεμπλοκή της πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας στην αζέρικη SOCAR.


Όλοι μέχρι τώρα παρέπεμπαν για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πώλησης στην Ε.Ε, λησμονώντας προφανώς ότι δε είχε γίνει η απαιτούμενη διαδικασία και από τη ΡΑΕ.


Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε πέρυσι, και εκκρεμεί το «πράσινο» φως από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξετάζει το ζήτημα από την άποψη του Κοινοτικού Δικαίου.


Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι στην απόφασή της η ΡΑΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η ανεξαρτησία της λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς εξασφαλίζεται επαρκώς καθώς η εταιρεία ΔΕΣΦΑ Α.Ε., τόσο υπό το παρόν όσο και υπό το επικείμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, δεσμεύεται από και οφείλει να συμμορφώνεται με το σύνολο του εθνικού και επομένως του ενωσιακού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που τυγχάνει εφαρμογής σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς».


Παράλληλα η ΡΑΕ έκρινε ότι ο ΔΕΣΦΑ τόσο υπό το παρόν όσο και υπό το επικείμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συμμορφώνεται με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που απαρτίζουν το πρότυπο διαχωρισμού του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς καθώς και ότι η χορήγηση της πιστοποίησης δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ένα εμπόδιο λοιπόν ακόμα ξεπεράσθηκε και αναμένουμε πλέον τις κινήσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής.