1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Τα αιολικά πάρκα αναμένουν…
Τα αιολικά πάρκα αναμένουν…

Τα αιολικά πάρκα αναμένουν…

0

Ένας κλάδος που δηλώνει έτοιμος για επενδύσεις είναι αυτός των κατασκευαστών αιολικών πάρκων.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


WΌπως διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες σε αναθέρμανση της αγοράς αιολικών πάρκων ελπίζουν οι εταιρείες το αμέσως επόμενο διάστημα, με τροφοδότη τη βελτιωμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.Μάλιστα εκπρόσωποι ελληνικών και μη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αναφέρουν ότι οι προοπτικές για αύξηση των επενδύσεων στα αιολικά θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, όταν ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αποφασίσει να επιβάλλει στις υπηρεσίες του (κεντρική και περιφερειακή διοίκηση) την χωρίς προσκόμματα εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.


Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν πολλές φορές επισημάνει με υπομνήματα τους ότι υπάρχουν αδικίες και οι επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στα αιολικά, με πρόσχημα την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, για το οποίο, όπως υποστηρίζουν, ελάχιστα ευθύνεται η συγκεκριμένη τεχνολογία.


Εξαιτίας όλων αυτών των εμποδίων ήταν στη διετία 2012-2013 η νέα ισχύς αιολικών που προστέθηκε στο σύστημα ήταν της τάξης των 100 μεγαβάτ το χρόνο.Με αποτέλεσμα έναντι υποχρέωσης και εθνικού στόχου 4.000 μεγαβάτ αιολικών το 2014, η εγκατεστημένη ισχύς το Φεβρουάριο ήταν λιγότερο από το μισό, δηλαδή 1.847 μεγαβάτ. Ο δε στόχος του 2020 ανέρχεται σε 7.500 μεγαβάτΗ υστέρηση όπως βλέπουμε είναι τεράστια και για να καλυφθεί απαιτείται κάθε χρόνο μέχρι το 2020 να τίθενται σε λειτουργία περίπου 700 νέα μεγαβάτ αιολικών. Αυτό προφανώς είναι ανέφικτο, όμως μπορεί να υπάρξει κάποια προσέγγιση με επενδύσεις σε μεγάλα αιολικά πάρκα.


Το θετικό είναι ότι υπάρχει πλέον εξέλιξη της τεχνολογίας που επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος έως και 5 μεγαβάτ η μία. Επίσης σημαντική ώθηση αναμένεται ότι θα δοθεί στις αιολικές επενδύσεις με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα,οπότε θα υπάρξει η δυνατότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών.


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης επενδύσεις ισχύος 6.610 μεγαβάτ,αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ.


Σημαντικό ποσό το οποίο μπορεί να απορροφηθεί άμεσα και να ενισχύσει και την απασχόληση. Αναμένονται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.