1. Home
  2. Νέα
  3. Ο ΥΠΕΚΑ για το Balkans – Adriatic Oil&Gas Summit

Ο ΥΠΕΚΑ για το Balkans – Adriatic Oil&Gas Summit

0

Τοποθέτηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στη συνέντευξη τύπου για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου “3rd Balkans and the Adriatic Oil & Gas 2014 Summit”.


logo_ypeka1«Πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλη μου η χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ πως έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία όλη αυτή η πρωτοβουλία που προσπαθεί να αναδείξει το νέο οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο των Βαλκανίων και της Αδριατικής μέσα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.


Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρόβλημα που απασχολεί την Ε.Ε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είναι το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα ζήτημα που συζητείται σε όλα τα Συμβούλια Υπουργών και κάθε φορά συζητείται επίσης και στα Συμβούλια Κορυφής.


Η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος είναι να διαμορφώσει μια ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά. Ο δεύτερος, να δημιουργήσει διασυνδέσεις και interconnectors ανάμεσα στα εθνικά δίκτυα Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρισμού, γενικά στα εθνικά Δίκτυα Μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων. Ο τρίτος δρόμος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ένας σπουδαίος αλλά αρκετά παραμελημένος τρόπος. Και ο τέταρτος είναι αυτός για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, η ανάπτυξη όλων των ενδογενών πόρων της Ε.Ε. προκειμένου να μειωθεί η εξάρτησή της από τρίτες χώρες.


Και ασφαλώς, όταν μιλάμε για ενδογενείς πόρους εννοούμε τόσο τις ΑΠΕ, όσο και τις έρευνες Υδρογονανθράκων.
Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα τελευταία χρόνια η ΝΑ Μεσόγειος στην αρχή – και τώρα πια και η Αδριατική και το Ιόνιο και οι θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης – έχουν αρχίσει να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μικρών και μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών.


Θεωρώ πολύ σημαντικό να τονίσω, σε αυτή την σύντομη παρέμβασή μου, τη μεγάλη αναγκαιότητα ύπαρξης περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη- μέλη που συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια. Δηλαδή τη Ελλάδα, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία. Και ασφαλώς, χρειάζεται μια συνολικότερη Περιφερειακή συνεργασία και με την Ιταλία.


Οι προοπτικές, οι ενδείξεις και οι αποδείξεις για την περιοχή που συζητάμε, είναι από ενθαρρυντικές έως εξαιρετικά θετικές. Τόσο τα γεωλογικά ευρήματα, όσο και οι διάφορες συνέχειες του υπεδάφους, μαζί με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που οι εθνικές Κυβερνήσεις των κρατών που προανέφερα αντιμετωπίζουν την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, πείθουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες οφείλουν, και το πράττουν ήδη, να αντιμετωπίσουν την περιοχή αυτή ως ένα νέο τόπο εξαιρετικά ελκυστικό για επενδύσεις, όπου λαμβάνονται μέτρα ύπαρξης διαφάνειας, ελεύθερου ανταγωνισμού και υψηλού επιπέδου μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.


Τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπήρχε την προηγούμενη εικοσαετία. Πριν λίγες μέρες, κυρώσαμε στο εθνικό Κοινοβούλιο τις 3 πρώτες συμβάσεις για αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων και βρισκόμαστε στη διαδικασία ενός πολύ μεγάλου γύρου παραχωρήσεων.
Είναι πολύ σημαντικό ότι, όλες οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές και οι προοπτικές είναι πολύ θετικές για την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών από τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.


Σας ευχαριστώ πολύ.»


Ακολούθως, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Αλβανός Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, DorianDucka, η επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομίας του Μαυροβουνίου IvanaGardasevic και ο πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα, Ivan Velimir Starcebvic, απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε :


Για το ενδεχόμενο μείωσης της παροχής αερίου, λόγω της Ουκρανικής κρίσης :
«Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει τι πιστεύει κανείς, το θέμα είναι τι σχεδιάζει. Αυτό που μπορούμε να πούμε επίσημα και δημόσια είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο καλά προετοιμασμένες χώρες, έχουμε ήδη συμμετάσχει σε όλους τους γύρους των στρες τεστ που γίνονται με τον συντονισμό της ευρωπαϊκής επιτροπής, είμαστε ασφαλώς έτοιμοι για όλα τα σενάρια, το κακό το μέτριο και το καλό και αυτό που μπορούμε να πούμε με κάθε βεβαιότητα είναι ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων δεν θα υπάρξει διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στους ευάλωτους καταναλωτές και στις βασικές υποδομές της χώρας.
Όλα τα άλλα θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις οποιεσδήποτε πιθανές ελλείψεις υπάρχουν. Πάντως αυτό που έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία είναι ότι με πολύ προσοχή παρακολουθούμε και τις ανάγκες της Βουλγαρίας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Βουλγαρία στην προηγούμενη κρίση τροφοδοτήθηκε για λίγες μέρες από την Ελλάδα. Πριν μια εβδομάδα δέχτηκα την επίσκεψη του Βούλγαρου συναδέλφου μου υπουργού, είμαστε σε μια καλή συνεργασία και νομίζω ότι οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αυτό που τονίζω πάντως με αφορμή την ερώτησή σας, είναι το ζήτημα που θα θέσω και ο ίδιος στο επόμενο συμβούλιο Υπουργών στο Μιλάνο, τις επόμενες ημέρες, συμβούλιο υπουργών ενέργειας, τη λειτουργία, την αποδοχή από όλα τα κράτη μέλη του έκτακτου μηχανισμού ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που έχουμε προτείνει ως Ελλάδα, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας της ένωσης ή κάποιων κρατών της ένωσης, λόγω κρίσης στην Ουκρανία, να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα και ένας μηχανισμός χρηματοδότησης, προκειμένου να τροφοδοτηθούν με έκτακτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, οι χώρες που έχουν τις αντίστοιχες υποδομές έτσι ώστε να μην υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στην καθημερινή διαβίωση των νοικοκυριών τω κρατών-μελών.»


Για το Shale Gas :
«Στο πρώτο συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος με την Λιθουανική προεδρία που συμμετείχα, κατέθεσα την άποψη της Ελλάδας με την ιδιότητα του υπουργού ΠΕΚΑ, ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στις πρωτοβουλίες σε επίπεδο κρατών – μελών για τα ζητήματα του shalegas.
Για να το πω λιγότερο κομψά και λιγότερο διπλωματικά ως Έλληνας Υπουργός, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η πιθανότητα εξόρυξης shalegas ή shaleoil στην Ελλάδα. Mα καθόλου.»


Ολοκληρώνοντας την παρουσία του στη συνέντευξη τύπου για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου “3rdBalkansandtheAdriaticOil & Gas 2014 Summit”, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε :
«Ως εκπρόσωπος της φιλοξενούσας χώρας, θα ήθελα να προσθέσω μια φράση. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη συνολική προσπάθεια να ενώσουμε την επενδυτική ελκυστικότητα των γειτονικών χωρών, γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι όταν βγαίνει μια θετική είδηση σε μια χώρα, έμμεσα αλλά με σαφήνεια ωφελημένη είναι και η γειτονική άλλη χώρα. Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά θετικό ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι τέσσερεις χώρες που ξεκινούν με πολλές φιλοδοξίες τους γύρους παραχωρήσεών τους, η κάθε μια με τα δικά της ιδιαίτερα φορολογικά ή γεωλογικά ή περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απολύτως βέβαιο ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία έχει ξεκινήσει με μεγάλη σοβαρότητα, θα φέρει καλές επενδύσεις και ευοίωνο μέλλον για τους λαούς των χωρών μας.
Για αυτό θέλω να συγχαρώ όλους τους φίλους που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη συνάντηση.»