1. Home
  2. Νέα
  3. Στα 63,32 δολάρια το βαρέλι

Στα 63,32 δολάρια το βαρέλι

0

Δεν έχει τέλος η πτωτική πορεία του πετρελαίου, καθώς πλέον η τιμή του διαμορφώνεται στα 63,32 δολάρια το βαρέλι για το αργό και στα 66,11 για το brent.


oilfieldsΕίχε προηγηθεί την Παρασκευή έκθεση της Morgan Stanley που προεξοφλεί πτώση των τιμών έως και στα 43 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο έτος. Οπως επισήμανε ο Ανταμ Λόνγκστον, αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, «χωρίς παρέμβαση του ΟΠΕΚ, υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ανισορροπίας στην αγορά, με την υπερπροσφορά να κορυφώνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2015». Τις εκτιμήσεις του φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι ανακοινώσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης, της NOC, που τόνισε πως η χώρα παράγει 800.000 βαρέλια την ημέρα, μολονότι παραμένει κλειστή η πετρελαιοπηγή της Ελ Σαράρα εξαιτίας προβλήματος στον αγωγό. Σε ό,τι αφορά την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, τον παράγοντα που ανέτρεψε τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά, δεν δείχνει να έχει πληγεί από την πτώση των τιμών.


Οπως ανέφερε χθες ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής πετρελαίου και εμπορευμάτων στην Commerzbank, στις ΗΠΑ τέθηκαν σε λειτουργία τρία ακόμη γεωτρύπανα που «είναι μια μικρή αύξηση, αλλά δεν παύει να είναι αύξηση παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών». Ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον δεν διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχισθεί η πτώση των τιμών. Συνολικά ο αριθμός των γεωτρύπανων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ έφθασε τα 1.575 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών του κλάδου Baker Hughes.