1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Εξελίξεις στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου

Εξελίξεις στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου

0

Σημαντικές αναφορές στον σχεδιαζόμενο αγωγό East Med έκαναν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Λακκοτρύπης, αντίστοιχα, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες το Greek Energy Forum, το Research Centre for Energy Management του πανεπιστημίου ESCP Europe και το Natural Gas Europe, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


pipeline meterΠαρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα ειπώθηκαν και προβλέπεται να μας απασχολήσουν έντονα στο άμεσο μέλλον.


Αναλυτικά τώρα, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. με ορίζοντα το 2030. Ο κ. Μανιάτης μίλησε για «βέβαιες αβεβαιότητες» που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, όπως η καθοριστική εξάρτηση της ενεργειακής ασφάλειας από τρίτες χώρες, οι συνέπειες από τις έντονες διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και η απαίτηση επιπλέον 100 δις κ.μ φυσικού αερίου για την Ευρώπη στις επόμενες δεκαετίες.


Όσον αφορά το ρόλο της Ελλάδας σε αυτές τις εξελίξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΤΑΡ έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και ο East Med με τη σειρά του μπορεί να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά με μία ποσότητα 8-12 δις κ.μ ανά έτος, συνυπάρχοντας αρμονικά με τον σχεδιαζόμενο σταθμό υγροποίησης αερίου του Βασιλικού στην Κύπρο, που είναι έργο συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό του East Med.


Παράλληλα ο «Κάθετος Διάδρομος» (Vertical Corridor), μία κοινή πρόταση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας για τη δημιουργία όδευσης αερίου από την ελληνική επικράτεια προς το Βορρά μέσω διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ των εθνικών τους συστημάτων μπορεί επίσης να συνεισφέρει στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης με επιπλέον 5 δις κ.μ. ανά έτος.


Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός παρουσίασε την πρόοδο και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την εξόρυξη των κυπριακών υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, μετά τα επιτυχή αποτελέσματα του Οικοπέδου 12 της κοινοπραξίας Noble, Delek και Avner, σειρά λαμβάνουν τα Οικόπεδα 2,3,9 και 10,11 των ΕΝΙ-KOGAS και Total, αντίστοιχα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γείτονες χώρες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.


Τέλος, τέως διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ Shaul Zemach προέτρεψε την Ε.Ε. να αναλάβει δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την όδευση των παραγόμενων ποσοτήτων της Ανατολικής Μεσογείου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα αποθέματα της Κύπρου και του Ισραήλ αθροίζονται σε 3.400 δις κυβικά μέτρα, ποσότητα που ξεπερνά ακόμη και τα αποδεδειγμένα αποθέματα της Νορβηγίας.


Έκανε και μία ακόμα ενδιαφέρουσα επισήμανση.Το υψηλό κόστος επένδυσης που απαιτεί η εξόρυξη των συγκεκριμένων ποσοτήτων εξαιτίας του μεγάλου βάθους στο οποίο βρίσκονται (ultra deep water) σε συνδυασμό με τη δυσανάλογα χαμηλή ζήτηση αερίου στις αγορές της ΝΑ Μεσογείου υπαγορεύουν την ενεργή συμβολή της Ευρώπης, προκειμένου το αέριο να κατευθυνθεί προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.


Σημαντικές όπως διαπιστώνουμε οι εξελίξεις για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστικός και ο ρόλος της Ελλάδας, για οικονομικούς και για πολιτικούς λόγους.


tags: