1. Home
  2. Νέα
  3. Προτάσεις των βενζινοπωλών..

Προτάσεις των βενζινοπωλών..

0

Τις θέσεις του για τις συνέπειες θετικές και αρνητικές, από τη πτώση των τιμών πετρελαίου, σχολιάζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσιμων (ΠΟΠΕΚ).Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, η  διαμόρφωση των διεθνών τιμών κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι φρενάρει απαγορευτικά τις προοπτικές εκμετάλλευσης των Ελληνικών υδρογονανθράκων και την δυνατότητα η Ελλάδα να καταστεί μία πετρελαιοπαραγωγός χώρα με μεγάλα συναλλαγματικά οφέλη για επενδύσεις και ανάπτυξη.

 

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

 

ΠΟΠΕΚΠαράλληλα όμως επισημαίνει ότι η μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου που ανοίγει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης. Εκφράζουν όμως τη διαπίστωση ότι οι χαμηλές τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων  που προκύπτουν από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά 57% περίπου, δεν φθάνει όλη στις αντλίες των πρατηρίων,καθώς θα έπρεπε  να συνοδεύεται αναλόγως και με σχετική μείωση των φόρων-τελών που παραμένουν σταθερά υψηλοί ανά λίτρο καυσίμου (67% !!! στην αμόλυβδη και 48,4% !!! στο πετρέλαιο κίνησης).

Βέβαια, επανερχόμενη στα θετικά στοιχεία τονίζει  ότι οι μειωμένες τιμές του αργού πετρελαίου, παράλληλα με την μείωση τελών και φόρων, θα διαμορφώσουν ένα ισχυρό κοκτέιλ κινήτρων, για την προσδοκώμενη ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, ως συντελεστές μείωσης του μεταφορικού κόστους και του κόστους παραγωγής αγροτικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και ενεργειακών προϊόντων.

Σημαντικό επίσης θεωρείται ότι το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων θα μπορέσει να γίνει ανάχωμα στην  παράνομη διακίνηση καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, κ.λπ.) ,η οποία λειτουργεί σε βάρος των δημοσίων εσόδων και των Ελλήνων φορολογουμένων από την εκτεταμένη δασμοφοροδιαφυγή.

Αρκετά σημαντικά στοιχεία περιέχει η ανάλυση της ΠΟΠΕΚ.Ιδιαίτερα οι επισημάνσεις για την απάλειψη της παράνομης  διακίνησης καυσίμων.Ελπίζουνε να μελετηθούν από τους αρμόδιους.