1. Home
  2. Νέα
  3. Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg: Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα

Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg: Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα

0

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣΣτον Guy Johnson και στην εκπομπή The Pulse του Bloomberg TV έδωσε συνέντευξη o πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και ότι καλό θα ήταν να ξεχάσουμε το «ελληνικό δράμα».

Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι «το θετικό είναι ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, υπάρχει ένα νέο είδος τάσης και στην Ευρώπη και υπάρχει και μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση που περιμένει να γίνει η επόμενη κυβέρνηση. Αν έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και μια πλήρη θητεία που θα μας προσφέρει την πολιτική σταθερότητα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει μια φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει 8 χρόνια πιθανής πολιτικής σταθερότητας. Αν αυτό συμβεί η Ελλάδα θα αναδειχτεί ηγέτης στην αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι ένα καλό και θετικό σενάριο.»

Παράλληλα εκτίμησε ότι «πάντα υπάρχει μια αίσθηση “ελληνικού δράματος” (Greek Drama) όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές. Συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί οι ελληνικές εκλογές σαν μια υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία με βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Δεν υπάρχει κίνδυνος εδώ. Ας είμαστε ψύχραιμοι».

Όσον αφορά την απερχόμενη κυβέρνηση ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως «ας έχουμε στο νου μας ότι η απερχόμενη κυβέρνηση τα δυόμισι τελευταία χρόνια προσπάθησε και κατάφερε να κάνει μια καλή δουλειά. Και αυτό έγινε σε πολλούς τομείς. Μπορεί να μην ολοκλήρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαν δεσμευθεί να κάνουν. Αλλά από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα μεγάλο κοινωνικό κόστος. Κάποια στιγμή θα υπήρχε και το πολιτικό κόστος».

Για την προεκλογική περίοδο τόνισε ότι «ας δούμε αρχικά τι έγινε στις εκλογές. Είχαμε μια σχετικά ήρεμη προεκλογική περίοδο. Και κάτι πολύ σημαντικά δεν εγέρθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που αυτό έγινε και είναι πολύ σημαντικό δείχνει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνούν στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή ένωση, καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες κλπ). Το άλλο είναι ότι περισσότερο από 80% των πολιτών ψήφισαν την παραμονή στο ευρώ. Αυτό είναι ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα και πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.  Είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που θέλουν την έξοδο από το ευρώ».

Επίσης τόνισε ότι «το μόνο που χρειαζόμαστε (για την καταπολέμηση της ανεργίας) είναι πολιτική σταθερότητα. Αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, έχουμε ελληνικές άμεσες επενδύσεις. Πόροι για δημόσιες επενδύσεις αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Το μόνο που μένει είναι η πολιτική σταθερότητα. Είναι χωρίς κόστος και μπορεί να συμβεί. Οπότε όλοι οι Έλληνες πρέπει να το υποστηρίξουν αυτό.

Για τομεγάλο θέμα του χρέους ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι «όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση ή αναδιάρθρωση του χρέους, τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε δεσμευθεί ότι μόλις η Ελλάδα αποκτήσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα μπορούμε να συζητήσουμε. Αυτό έχει συμβεί. Έχουμε δίδυμο πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο δημοσιονομικό τομέα. Οπότε μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα επίπεδο για αναδιάρθρωση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα haircut. Μια αναδιάρθρωση περιλαμβάνει πολλά πράγματα.

«Όπως ξέρετε το haircut μπορεί να είναι πολλά πράγματα, επιμήκυνση των δανείων, χαμηλότερο και φιξαρισμένο επιτόκιο σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς και μια περίοδος χάριτος. Πρέπει να είναι ένας λογικός συμβιβασμός για όλους. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δει την Ελλάδα να αποτυγχάνει και σίγουρα οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ.»

Τέλος ο κ. Μυτιήναίος τόνισε ότι «είναι στο χέρι της κυβέρνησης να δώσει άμεσα σήματα στην αγορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό αλλά και το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ ήδη από τη σημερινή μέρα, την επομένη των εκλογών θα διαδραματίσει καίριο ρόλο».