1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Ενεργειακές παραγγελίες-μαμούθ για τη Siemens

Ενεργειακές παραγγελίες-μαμούθ για τη Siemens

0

siemens_1662253aΝέα παραγγελία-μαμούθ ανέλαβε να διεκπαιρεώσει η γερμανική Siemens. Πρόκειται για ενεργειακά έργα και προϊόντα που παρήγγειλε η κυβέρνηση της Αιγύπτου με σκοπό να αυξήσει τις παραγωγικές και ενεργειακές δυνατότητες της χώρας. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Siemens:

Η  Siemens ανέλαβε ενεργειακές παραγγελίες-ρεκόρ που θα ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στην Αίγυπτο κατά 50%

•             Η μεγαλύτερη ενιαία παραγγελία στην ιστορία της Siemens

•             Επιπλέον ισχύς 16,4 gigawatt από μονάδες φυσικού αερίου και αιολικά πάρκα

•             Έως και 600 ανεμογεννήτριες και ανάπτυξη μονάδας παραγωγής πτερυγίων

•             Θέσεις εργασίας και εκπαίδευση έως και για 1.000 άτομα

•             Οι παραγγελίες αποτελούν επέκταση των μνημονίων κατανόησης που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο Οικονομικής Ανάπτυξης της Αιγύπτου (EEDC)

Η Siemens υπέγραψε συμβάσεις αξίας €8 δισ. για την ανάπτυξη ιδιαίτερα αποδοτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου και αιολικών πάρκων, τα οποία θα ενισχύσουν τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας της Αιγύπτου πάνω από 50 τοις εκατό σε σχέση με την υπάρχουσα εγκατεστημένη βάση. Με τα έργα αυτά, θα προστεθούν 16,4 gigawatt (GW) στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο της Αιγύπτου, ώστε να υποστηριχθεί η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της.

Στην τελετή υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, παραβρέθηκαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi και ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel. Οι παραγγελίες αποτελούν επέκταση των μνημονίων κατανόησης που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο Οικονομικής Ανάπτυξης της Αιγύπτου (EEDC), στο Σαρμ Ελ Σεΐχ, τον Μάρτιο του 2015.

«Με αυτές τις πρωτόγνωρες συμβάσεις, η Siemens και οι συνεργάτες της στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου, αξιοποιώντας ιδιαίτερα αποδοτικές τεχνολογίες φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί ένα προσιτό, αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό μείγμα για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG. «Ο Αιγυπτιακός λαός μπορεί να βασιστεί στη Siemens. Αυτό ίσχυε και πάνω από 150 χρόνια πριν, όταν η Siemens ξεκίνησε την παρουσία της στην Αίγυπτο, και παραμένει δέσμευσή μας και σήμερα, με αυτή την ιστορική τελετή υπογραφής», συμπλήρωσε.

Μαζί με τους Αιγύπτιους συνεργάτες της, Elsewedy Electric και Orascom Construction, η Siemens θα αναπτύξει τρεις ολοκληρωμένες μονάδες συνδυασμένου κύκλου με βάση το φυσικό αέριο, κάθε μία από τις οποίες θα έχει ισχύ 4,8GW, με τη συνολική ισχύ τους να διαμορφώνεται στα 14,4GW. Κάθε μία από τις τρεις μονάδες –- στο Beni Suef, στο Burullus και στο New Capital – θα παράγει ενέργεια με βάση τους αεριοστρόβιλους H-Class της Siemens, οι οποίοι επιλέχθηκαν για την υψηλή παραγωγική τους δυνατότητα και την αποδοτικότητά τους, η οποία φτάνει επίπεδα-ρεκόρ.

Οι μονάδες θα προσθέτουν ενέργεια στο δίκτυο σταδιακά. Βάσει του σχεδιασμού, τα πρώτα 4,4GW θα εισέλθουν στο δίκτυο πριν το καλοκαίρι του 2017 και η πλήρης ισχύς των 14,4GW θα είναι διαθέσιμη εντός 38 μηνών από την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης και την πληρωμή προκαταβολών. Όταν ολοκληρωθούν, οι τρεις μονάδες θα είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο.

Επίσης, η Siemens θα αναπτύξει έως και 12 αιολικά πάρκα στις περιοχές του Κόλπου του Σουέζ και του Δυτικού Νείλου, τα οποία θα αποτελούνται από περίπου 600 ανεμογεννήτριες, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει στα 2GW. Επίσης, η εταιρεία θα αναπτύξει μια μονάδα παραγωγής πτερυγίων στην περιοχή Ain Soukhna, η οποία θα προσφέρει θέσεις εργασίας και εκπαίδευση σε έως και 1.000 άτομα. Η μονάδα προγραμματίζεται να εισέλθει σε παραγωγική λειτουργία στο δεύτερο μισό του 2017.

Η Διεύθυνση Siemens Financial Services (SFS) έχει αναπτύξει ένα χρηματοδοτικό πακέτο σε σχέση με το ρόλο της Siemens στις συμβάσεις, στο οποίο περιλαμβάνεται μια ειδική εγγύηση για το έργο. Οι προβλεπόμενες δυνατότητες δανειοδότησης, οι οποίες υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από την κάλυψη που παρέχουν οι Οργανισμοί Εγγυοδοσίας Εξαγωγών της Γερμανίας και της Δανίας, θα παρασχεθούν από διεθνείς και περιφερειακές τράπεζες.

Η Siemens δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1859 και διατηρεί συνεχή παρουσία στη χώρα από το άνοιγμα του πρώτου της γραφείου στο Κάιρο, το 1901. Η τεχνολογία της εταιρείας έχει αξιοποιηθεί στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Attaka, Nubaria, Talkha, Damietta, Sidi Krir, Cairo West, Ayoun Mousa, Midelec και Kureimat. Επίσης, η Siemens αποτελεί το βασικό τεχνολογικό πάροχο για μεγάλα έργα στους τομείς των μεταφορών, της υγείας και της βιομηχανικής παραγωγής.