1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Συμφωνούν και διαφωνούν δανειστές-κυβέρνηση στο ενεργειακό

Συμφωνούν και διαφωνούν δανειστές-κυβέρνηση στο ενεργειακό

0

agogos-fusiko-aerioΜία επιπλέον κόντρα παρουσιάζεται ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τον ΑΔΜΗΕ και τη «μικρή ΔΕΗ». Οι «θεσμοί» και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν επιτακτικά την ιδιωτικοποίηση των δύο οργανισμών, με την ελληνική πλευρά να ανταπαντά πως κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανέφικτο. Στον ενεργειακό τομέα πάντως σημείο σύγκλισης αποτελεί η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, καθώς και η ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας της ΡΑΕ.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού τώρα, οι δανειστές προτείνουν ανασχεδιασμό στη βάση του οδικού χάρτη της Ε.Ε. για το target model και την κατάθεση σχεδίου για δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ), όπως και για την πληρωμή ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (ΑΔΙ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα δύο τελευταία θέματα περιλαμβάνονται και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, με δέσμευση αποπληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για το διάστημα Μαΐου -Οκτωβρίου 2015 με το ποσό των 112 εκατ. ευρώ και εφαρμογή του μοντέλου ΝΟΜΕ σε διάστημα 9 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας. Αδιαπραγμάτευτη είναι για τους δανειστές η συνέχιση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ενώ στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”. Για τις ΑΠΕ, οι δανειστές προτείνουν ένα νέο τροποποιημένο πλαίσιο ανάπτυξης, με την κυβέρνηση να αναφέρει ότι επεξεργάζεται ήδη ένα τέτοιο σχέδιο σε συνεργασία με τη γερμανική συμβουλευτική εταιρεία GIZ, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015. Οι δανειστές, παράλληλα, ανοίγουν νέο θέμα, αναθεώρησης της φορολογίας στην ηλεκτρική ενέργεια αυτή τη φορά, καθώς και αποπληρωμής των οφειλών της ΔΕΗ, με την ελληνική πλευρά από την πλευρά της να δεσμεύεται για αποπληρωμή οφειλών ύψους 200 εκατ. ευρώ από φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ μέχρι το τέλος του 2015. Πάντως η ελληνική αντιπροσωπεία για νέο πρόγραμμα αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μέσα σε 3 μήνες από την επίτευξη της συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πακέτο των ελληνικών προτάσεων περιλαμβάνεται ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο ενεργειακής αποδοτικότητας σε ιδιωτικές κατοικίες, κρατικά και δημοτικά κτίρια, καθώς και ένα σχέδιο αναβάθμισης των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων, καθώς και δημιουργίας νέων «πράσινων» νησιών. Η μοναδική ιδιωτικοποίηση που προτείνει η κυβέρνηση είναι αυτή του ΔΕΣΦΑ, από την οποία αναμένει έσοδα ύψους 188 εκατ. ευρώ.