1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ακριβή η περιβαλλοντική πιστοποίηση για τη ΔΕΗ

Ακριβή η περιβαλλοντική πιστοποίηση για τη ΔΕΗ

0

ÓÕÍÅ×ÉÆÅÔÁÉ Ç ÊÁÔÁËÇØÇ ÓÔÏÍ ÁÔÌÏÇËÅÊÔÑÉÊÏ ÓÔÁÈÌÏ ÔÇÓ ÄÅÇ ÓÔÏÍ ÁÃÉÏ ÄÇÌÇÔÑÉÏ ÊÏÆÁÍÇÓΑρκετά προβλήματα προσθέτει στη διοίκηση της ΔΕΗ το υψηλό κόστος των πιστοποιητικών CO2, καθώς επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της εταιρείας σε μία πολύ εύθραυστη και κρίσιμη περίοδο για την Επιχείρηση.

Το 2014, το ποσό για την επίτευξη των στόχων της πιστοποίησης ανήλθε σε 220 εκατ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπεται ότι θα «σκαρφαλώσει» στα 280 εκατ. ευρώ, εφόσον η τιμή των πιστοποιητικών διαμορφωθεί στα 7,5 ευρώ ο τόνος.

Με την τιμή αυτή, η επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής ανέρχεται στα 11 ευρώ/ MWh, περίπου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής του ομίλου, Εμμ.Παναγιωτάκη, «οι κίνδυνοι για το εγγύς μέλλον είναι πολύ μεγάλοι» καθώς, όπως είπε, αποτελεί μία «πραγματική απειλή για την Επιχείρηση αλλά και την ίδια την εθνική οικονομία».

Ο κ. Παναγιωτάκης έφερε εκ νέου στο προσκήνιο και το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες, που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν πληρώνουν πιστοποιητικά CO2.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2014 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών στις χώρες των οποίων το ΑΕΠ κατά το 2013 ήταν κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου.

Η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε, καθώς το ΑΕΠ είχε εκείνη τη χρονιά διαμορφωθεί στο 62% του μέσου κοινοτικού όρου.

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, η χώρα μας είναι η μοναδική με αυτό το επίπεδο ΑΕΠ που διαθέτει λιγνίτη.