1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Κακή η συγκυρία…

Κακή η συγκυρία…

0

υδρογονανθρακες-ιονιοΠεριμένοντας πλέον τη νέα κυβέρνηση και κατά ακολουθία τη νέα ηγεσία στο ΥΠΑΠΕΝ  βλέπουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.Έτσι λοιπόν  διαβάζουμε τις εκτιμήσεις που παρουσίασε  η  Pareto Securities  στο πρόσφατο 22ο ετήσιο συνέδριό της στο Όσλο, όπου επίσης πραγματοποίησαν παρουσιάσεις δεκάδες εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Επισημάνθηκε ότι ο κλάδος της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου διέρχεται τις χειρότερες μέρες του από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι  2015 οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων θα είναι μειωμένες κατά 25%, ενώ επιπλέον μείωση της τάξης του 10% προβλέπεται για το 2016.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου είναι αυτές που ενεργοποιούν τα προγράμματα περικοπής δαπανών των εταιρειών, τις επιπτώσεις των οποίων οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να περιορίσουν μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων (ποσοστά σε κοινοπραξίες έρευνας, ή παραγωγής, σε έργα υποδομής όπως αγωγοί κλπ).

Με τα δεδομένα αυτά, η Pareto Securities εκτιμά ότι οι εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης θα μπορέσουν να ισορροπήσουν τις ταμειακές τους ροές, μόνο εφόσον η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 65 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά τις αποεπενδύσεις που πραγματοποιούν οι εταιρείες, η Pareto Securities εκτιμά ότι για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να αποτελούν τις πηγές χρηματοδότησης για την έρευνα και ανάπτυξη.

Προφανώς όλο αυτό το σκηνικό έχει επίδραση και για τα  ελληνικά σχέδια για έρευνα «πετρελαιοπιθανών» περιοχών και αυτό έχει γίνει ήδη εμφανές στα αποτελέσματα των προκηρύξεων του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Δημόσιο για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας – Πρέβεζας και Δυτικής Πελοποννήσου, δεν εμφανίστηκε καν η εταιρεία που τον προκάλεσε, η ιταλική ENEL, ενώ συμμετείχαν μόνον τα ΕΛ.ΠΕ και η Energean, η μόνη ελληνική εταιρεία που παράγει αργό πετρέλαιο στον Πρίνο και κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία.

Επίσης στο μεγάλο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια μπλοκ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, κατατέθηκαν τρεις μόνο προσφορές, από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ. με εικαζομένους εταίρους την Total και την Edison.

Βέβαια τίποτα δεν είναι οριστικό  και αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση τις δέουσες πρωτοβουλίες…