1. Home
  2. Νέα
  3. Αλλαγή εποχής για τις χώρες του Κόλπου…

Αλλαγή εποχής για τις χώρες του Κόλπου…

0

4aea966156a4b72c4b4c3e248e35eeb3Νέα εποχή φαίνεται ότι παγιώνεται  για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες  αλλά και για τις τιμές του μαύρου χρυσού, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη των άλλων χωρών. Όπως διαβάζουμε λοιπόν  η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε χθες τις χώρες του Κόλπου να προχωρήσουν σε  δημοσιονομικές προσαρμογές  για να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, για τις οποίες προβλέπει ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα “για χρόνια”. Τόνισε μάλιστα ότι χώρες αυτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Τα στοιχεία που παρέθεσε είναι συγκλονιστικά, καθώς το ΔΝΤ  προβλέπει εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης των έξι χωρών στο 2,7% το 2016, έναντι 3,2% το 2015, με
αποτέλεσμα  τα εισοδήματα των χωρών αυτών  να μειωθούν κατά 275 δισ. δολ. το 2015 σε σχέση με το 2014 .

Η τιμή του πετρελαίου  έχει μειωθεί κατά 50% από τον Ιούνιο 2014. Την παρασκευή στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε άλλα 91 σεντς και διαμορφώθηκε στα 44,29 δολάρια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες του Κόλπου  να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές οι οποίες πρέπει να περιλάβουν αυστηρό έλεγχο δαπανών, κυρίως του δημόσιου τομέα και των μισθών  αλλά και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

Νέα εποχή λοιπόν αρχίζει για τις χώρες του Κόλπου, μακριά από τα αμύθητα πλούτη  του παρελθόντος,  αλλά και για τις άλλες χώρες που θα προμηθεύονται για πολλά χρόνια πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές με στόχο την επιστροφή στην
ανάπτυξη..