Home Νέα Εξοικονομήστε νερό στο μπάνιο

Εξοικονομήστε νερό στο μπάνιο

0
0

shower-headΑπό τις ποσότητες νερού που δαπανά ένα μέσο νοικοκυριό σε μηνιαία βάση, υπολογίζεται πως το 50% οφείλεται σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το πλύσιμο, το ξύρισμα και η χρήση της τουαλέτας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα νερού, ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα με απλές κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε σημαντικές ποσότητες από αυτό το σημαντικό φυσικό πόρο.

 1. Πείτε «όχι» στις βρύσες που στάζουν

Εκτός από ενοχλητική, η διαρροή από μία βρύση είναι επίσης και ένα έξοδο που κυριολεκτικά πηγαίνει στον βρόντο. Αν και η ποσότητα νερού που περιέχει μια σταγόνα μοιάζει αμελητέα, κάθε βρύση που «στάζει» μπορεί να σημαίνει έως και σε 20 λίτρα νερού που καταλήγουν αναίτια στην αποχέτευση. Επομένως, η αμοιβή ενός υδραυλικού θα αποσβεστεί αρκετά γρήγορα.

Ελέγξτε επίσης το καζανάκι για διαρροές, αφού ένα καζανάκι που “τρέχει” μπορεί να αδειάσει μέσα σε 24 ώρες νερό που θα πίναμε σε 50 ημέρες. Ο έλεγχος της διαρροής στο καζανάκι μπορεί να γίνει με την προσθήκη χρωστικής τροφίμων. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 20 λεπτά.

 

  1. Αποφύγετε το γέμισμα της μπανιέρας

Όσο κι αν προτιμάτε τη χαλάρωση μέσα στη γεμάτη μπανιέρα, το μπάνιο με το ντους έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, αφού εξασφαλίζει 3 έως 4 φορές μικρότερη δαπάνη νερού και ρεύματος. Ενδεικτικά, αν μια μπανιέρα γεμίζει με 150 λίτρα νερού, τα οποία χρειάζονται 5 κιλοβατώρες για να ζεσταθούν στην περίπτωση που δεν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φανταστείτε πόσο λιγότερη ενέργεια θα καταναλώσετε στην περίπτωση ενός ντους, όπου κατά μέσο καταναλώνονται 50 λίτρα.

Επίσης, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το σαμπουάν ή το αφρόλουτρο, μην αφήνετε το νερό να τρέχει στο ντουζ. Στην περίπτωση που πρόκειται να αγοράσετε καινούρια μπαταρία για το μπάνιο, προτιμήστε μία αναμεικτική μπαταρία, ώστε να μην χρειάζεται να ρυθμίζετε κάθε φορά την αναλογία ζεστού και κρύου νερού για να πετύχετε την επιθυμητή θερμοκρασία.

 

  1. Αγοράστε ένα «τηλέφωνο» ντους εξοικονόμησης νερού

Στην αγορά υπάρχουν «τηλέφωνα» και κεφαλές ντους με ρυθμιζόμενη ροή, ώστε να μπορούν να μειώσουν τον όγκο νερού που χρησιμοποιείται. Έτσι, προσφέρουν εξοικονόμηση πάνω από 30%.

 

  1. Προμηθευτείτε ένα καζανάκι διπλής ροής

Υπολογίζεται πως το καζανάκι ευθύνεται για το 30% του νερού που καταναλώνει ένα μέσο σπίτι. Επομένως, αν έχετε παλιό καζανάκι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο διπλής ροής, το οποίο δηλαδή θα διαθέτει δύο επιλογές για την έκπλυση, χρησιμοποιώντας είτε το 50% είτε το 100% της χωρητικότητάς του. Με αυτό τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε έως και κατά 30% την ποσότητα του νερού που καταλήγει στη λεκάνη.

Σε περίπτωση που δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα μπουκάλι, ένα τούβλο ή μια πλαστική σακούλα γεμάτη με νερό, ώστε να μειωθεί η όγκος του νερού που παροχετεύεται από το καζανάκι.

 

  1. Χρησιμοποιήστε το καζανάκι με φειδώ

 Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα. Κάθε πάτημα του κουμπιού «μεταφράζεται» στην κατανάλωση 6 λίτρων νερού κατά μέσο όρο.

 

  1. Ξύρισμα και πλύσιμο στον νιπτήρα

Μην αφήνετε το νερό να τρέχει, όταν πλένετε το πρόσωπο ή τα χέρια σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν πλένετε τα δόντια σας, αφού με τη βρύση ανοιχτή καταναλώνετε 10-20 λίτρα νερού, ενώ με προσεκτική χρήση θα χρειαστείτε λιγότερο από 2 λίτρα. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η άσκοπη κατανάλωση νερού στο ξύρισμα, καθώς η ανοικτή βρύση σημαίνει πως θα καταλήξουν στην αποχέτευση περίπου 25 λίτρα. Αντίθετα, αν φροντίζετε να ανοιγοκλείνετε την παροχή, τότε θα ξυρίζεστε χρησιμοποιώντας μόλις 3 λίτρα.