1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ανοικτά μέτωπα…

Ανοικτά μέτωπα…

0

deh1Ένα σημαντικό ζήτημα έχουν να αντιμετωπίσουν η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ. Πρόκειται για τη στάση των σωματείων των εργαζομένων  σε μια σειρά από  κινήσεις που προωθεί ή δεν προωθεί η διοίκηση της εταιρίας.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Πρόσφατο θέμα αντιπαράθεσης η  αρνητική θέση των συνδικάτων στην προοπτική συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιωτικούς φορείς σε οιαδήποτε  υπάρχουσα μονάδα. Θα συζητούσε μόνο την περίπτωση συνεργασιών για την κατασκευή νέων μονάδων. Μάλιστα  από αρκετούς χαρακτηρίζεται  υπερβολική αυτή η στάση  και γενικότερη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, δεδομένου ότι σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις  τα σχέδια δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα ρεαλιστικές προσεγγίσεις, ενώ σύμφωνα με άλλες είναι απλώς συζητήσεις ώστε να κερδηθεί χρόνος έναντι των δανειστών και των υποχρεώσεων του μνημονίου.

Παράλληλα υπάρχουν συνεχείς αναφορές στη διατήρηση των νομοθετημάτων που προβλέπουν την δημιουργία μικρής – ΔΕΗ και το σπάσιμο της επιχείρησης.

Η πρώτη δημόσια σύγκρουση αναμένεται να εμφανισθεί στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, αρχές Απριλίου.

Το μείζον θέμα είναι ότι υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση δεν είναι διαπραγματεύσιμες με τους συνδικαλιστές. Ακόμα περισσότερο πρέπει κάποια στιγμή να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις  ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Δεν μπορούν να πηγαινοέρχονται κάποια πράγματα χωρίς να δίνονται λύσεις.

Στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ  θα έχουμε ίσως μια σαφή ένδειξη για το που πάνε τα πράγματα…