1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. «Στόχος του υπερταμείου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»
«Στόχος του υπερταμείου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»

«Στόχος του υπερταμείου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»

0

skourletis2Ο λόγος συγκρότησης του υπερταμείου δεν είναι να δούμε πώς θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος αλλά πώς θα αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1», στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους μας ορίζεται σε διάφορες φάσεις. Το ένα είναι το πρόγραμμα το οποίο λήγει το 2018. Μετά θα δούμε αν θα είμαστε σε πρόγραμμα ή όχι. Γιατί είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της και να μην χρειάζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Είναι και αυτό ένα στοίχημα. Από εκεί και ύστερα το χρέος έχει έναν ορίζοντα τριάντα με σαράντα χρόνια περίπου. Το Υπερταμείο έχει ενενήντα εννέα. Ο λόγος της συγκρότησής του δεν είναι να δούμε πώς θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος αλλά πώς θα αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία.

«Στο Υπερταμείο καθοριστικός είναι ο ρόλος του πολιτικού παράγοντα δηλαδή του Υπουργού των Οικονομικών, ο οποίος θα εκφράζει την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό το Ταμείο, ουσιαστικά, ήταν μία πρόταση ελληνική για να μπορέσουμε εκ των πραγμάτων να διαφοροποιήσουμε τον χαρακτήρα του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν το σύνολο της περιουσίας σχεδόν, κινητά και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου με έναν και μόνο, την ιδιωτικοποίηση. Έρχεται λοιπόν αυτό το Υπερταμείο ομπρέλα που ένας πυλώνας του είναι το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ουσιαστικά προστατεύει από την προοπτική της ιδιωτικοποίησης τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Η σύνθεσή του εποπτικού και διοικητικού συμβουλίου δεν είναι ες αεί. Τώρα είμαστε σε πρόγραμμα, μεθαύριο δεν θα βρισκόμαστε και θα είμαστε πιο ευέλικτοι. Η Ελλάδα προφανώς κάποια στιγμή και αυτό προσδιορίζεται στο άμεσο μέλλον πρέπει να επανακτήσει τους βαθμούς ελευθερίας που πρέπει να έχει μία κυρίαρχη χώρα. Υπήρξε ένας κατάλογος επιχειρήσεων που μπαίνουν άμεσα στο Ταμείο. Δεν πρόκειται για κατάλογο επιχειρήσεων προς ιδιωτικοποίηση. Μπαίνουν στον Πυλώνα αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Να είναι σαφές αυτό γιατί σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή, προφανώς δεν είναι χαζοί οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά εσκεμμένα επιδίωκαν αυτή την σύγχυση. Ο κατάλογος είναι αυτός που είδατε, δεν υπήρξε καμία αναφορά ούτε υπάρχει νομική υπόσταση, ότι σε δεύτερο χρόνο μπορεί να ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις. […] Δεν μας ανησυχεί τόσο το μέγεθος των 6,2 δισεκατομμυρίων που πρέπει να εξασφαλιστεί από τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο το να κατέχει η ελληνική κυβέρνηση εκείνους τους βραχίονες μέσα από τους οποίους μπορεί να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα μετά το Eurogroup, σημειώνοντας πως καταρχήν υπάρχει μία θετική εισήγηση για το θέμα της αξιολόγησης. «Φαίνεται ότι θα καταλήξει σε μία άμεση εκταμίευση ενός ποσού δέκα με έντεκα δισεκατομμύρια με ένα μεγάλο μέρος του ποσού να πηγαίνει στην εσωτερική αγορά, όχι στην εξυπηρέτηση των δανείων, με σκοπό τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές. Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα. Έμμεσα υπάρχουν άλλα δύο. Αυτή η απόφαση δημιουργεί, πια, ένα σταθερό έδαφος στην ίδια την οικονομία».

«Πλέον, αποσαφηνίζεται το σκηνικό και στέλνεται ένα σήμα προς τις αγορές και τις επενδυτικές δυνάμεις έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν ώριμα επενδυτικά σχέδια. Το τρίτο θέμα είναι αυτό το χρέους. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε μέτρα, στο λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, τα οποία θα ελαφρύνουν την εξυπηρέτησή του χρέους. […] Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία απόφαση, στην οποία ενδεχομένως περιλαμβάνονται μέτρα μείωσης των επιτοκίων διάφορων ομολόγων ή ενός μέρους του χρέους μας μέσα από φθηνότερα δάνεια και να περιλαμβάνεται το θέμα της επιμήκυνσης ψηφισμένο από τώρα για να τεθεί σε εφαρμογή από το 2018 αφού προηγουμένως η Ελλάδα έχει πιάσει τους στόχους για το 2016 και το 2017. Και βέβαια υπάρχει το μακροπρόθεσμο σενάριο, το οποίο προϋποθέτει την έγκριση πια από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μία συνεδρίαση και εξαρτάται από την πολιτική συγκυρία που υπάρχει σε κάθε χώρα».

Χθες ο Π. Σκουρλέτης μίλησε επίσης στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά, σημειώνοντας η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μία νέα φάση. «Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο και θα έλεγα ότι  το κλείσιμο αυτής της περιόδου –  που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, σε μια    κατεύθυνση η οποία εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβρη –  έρχεται τώρα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη  συζήτηση  για το χρέος».

«Ταυτόχρονα, δημιουργούνται  και οι  προϋποθέσεις για να μπορούμε να πούμε ότι μάλλον μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο της οικονομίας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις χωρίς  να έχουμε και τη βεβαιότητα. Διότι αυτή η πορεία –  όπως και την προηγούμενη περίοδο –  από εδώ και μπρος, θα έχει πολλές αντιφάσεις. Η αντίφαση η μεγάλη είναι κατά πόσο η αποσαφήνιση του τοπίου στην οικονομία  και η σταθεροποίηση  – στο πεδίο πάντοτε της οικονομίας-  η οποία θα ευνοήσει εκ των πραγμάτων την εκδήλωση επενδυτικών πρωτοβουλιών, θα μπορέσει να υπερκεράσει τις όποιες υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων που εμπεριέχονται  στο τελευταίο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ.  Αυτός είναι ο γρίφος, αυτό είναι το πρόβλημα κι εκεί πάνω θα πρέπει να μπορέσουμε να κερδίσει το πρώτο έναντι του δεύτερου».

«Αυτή είναι η μία πρόκληση. Η  δεύτερη είναι, ότι  δεν αρκεί απλά και μόνο  – το οποίο είναι πολύ σημαντικό, δεν το υποτιμώ, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε –  να καταγράψουμε κάποιους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προς το τέλος του ‘16.   Αλλά, να μπει το γνωστό ερώτημα που θέτει πάντα η Αριστερά: ανάπτυξη για ποιόν; Το προϊόν αυτής της ανάπτυξης, ένα μέρος του, πρέπει να κατευθυνθεί στο χτύπημα της ανεργίας, τον περιορισμό της φτώχιας,  για την ενίσχυση των πιο αδυνάτων. Αυτό  μπορεί να το κάνει, αν το κάνει, μόνο η σημερινή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η σημασία των πλεονασμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν τώρα δεν είναι  άμεσης εφαρμογής, αλλά απλώνονται κατά  μήκος του προγράμματος, μέχρι και το 2018. «Εάν η οικονομία δείξει ότι πιάνονται οι στόχοι και τους ξεπερνάμε, θα μας δώσει τη δυνατότητα  να μην πάμε σε εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να πιάσουμε τους συγκεκριμένους στόχους  των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτός είναι ο πιο σημαντικός δείκτης που αναδεικνύεται από το πρόγραμμα, ως καθοριστικός για την αξιολόγησή του. Άρα, έχεις τη δυνατότητα, είτε να τα κάνεις πιο ήπια τα μέτρα είτε, από την άλλη, η υπέρβαση του πλεονάσματος  να  χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό που πολύ αναλυτικά και συγκεκριμένα  μίλησε ο πρωθυπουργός, να δοθεί το πλεόνασμα αυτό για την ενίσχυση  του προγράμματος  της ανθρωπιστικής κρίσης είτε να πάει προς συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που δοκιμάζονται ή που θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο να στηριχθούν.  Όσο πιο καλά πάμε,  τόσο μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας θα έχουμε να φτιάξουμε ένα πιο κοινωνικό μείγμα οικονομικής πολιτικής».

Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε επίσης στην ακύρωση  ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και την κατάργηση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ».«Είναι από αυτές τις επιτυχίες οι οποίες  βάζουν τα  όρια και προδιαγράφουν το  μέλλον. Αυτό έχει σημασία διότι πρόκειται για θεσμικές αλλαγές που διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί και θα κινηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Μπορέσαμε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ένας ψηφισμένος νόμος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την ιδιωτικοποίηση του  66% του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων μεταφοράς Υψηλής Τάσης,   να ψηφίσουμε  τον  οδικό χάρτη, ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου,  με βάση τον οποίον διατηρείται το 51% στο Δημόσιο κι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

«Ο μηχανισμός των δημοπρασιών ρεύματος ο οποίος σε αυτή τη φάση προκρίνεται σαν ένα μέσο  για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  και είναι στον αντίποδα  της ψηφισμένης – επίσης- νομοθετικής πρόβλεψης  που υπήρχε για τη δημιουργία της “Μικρής ΔΕΗ”. Δηλαδή να πάρουν  το 30% της ΔΕΗ και να το πουλήσουν.  Αυτά καταργήθηκαν με συγκεκριμένα άρθρα, δεν είναι απλά και μόνο πολιτικές νίκες στα λόγια. Καταργήσαμε  και  τον Ειδικό Φόρο Κατάνάλωσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Αυτό ευνοεί και τους ιδιώτες και τη ΔΕΗ, γιατί και η ΔΕΗ έχει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Μικρότερο κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άρα δυνατότητα ποια, και μέσα από το ανταγωνιστικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από εδώ και μπρος  να δούμε μια πίεση των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τα κάτω».

Τέλος, όσον αφορά το χρέος, είπε: «Από εδώ και πέρα, όποιες αλλαγές γίνονται πάνω σε αυτό το ζήτημα θα είναι προς θετική κατεύθυνση, αυτό πρέπει να κρατήσουμε κι αυτό το μήνυμα  είναι που θα εισπράξουν τελικά  και ο κόσμος των επιχειρήσεων, οι επενδυτές, οι αγορές, με αποτέλεσμα πια κι αυτές να αξιολογήσουν την χώρα ως μια ευκαιρία για να δοκιμάσουν τα δικά τους επενδυτικά σχέδια, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα πια να μιλάμε για ανάπτυξη και για μείωση της ανεργίας.»