1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. ΔΕΗ: Εκτιμήσεις για εκτίναξη των χρεών στα 3 δισ. € έως το τέλος του 2016
ΔΕΗ: Εκτιμήσεις για εκτίναξη των χρεών στα 3 δισ. € έως το τέλος του 2016

ΔΕΗ: Εκτιμήσεις για εκτίναξη των χρεών στα 3 δισ. € έως το τέλος του 2016

0

Την πρόβλεψη πως όχι μόνο δεν θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους επόμενους μήνες, αλλά θα αυξηθούν ακόμη παραπάνω και θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ στα τέλη της χρονιάς, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ποσά από την κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας (ρευματοκλοπές), μεταφέρουν κύκλοι της ΔΕΗ στο energyin.gr.

Ειδικά μάλιστα για τις ρευματοκλοπές, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι θα έπρεπε να απεικονίζονται με κάποιο τρόπο και να υπάρχουν και σχετικές προβλέψεις, καθώς αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» με τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα πάντως για τα χρέη και με δεδομένο πως η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης είχε δηλώσει επίσημα πως έφθαναν σε ύψος 2,3 δισεκατομμυρίων στις αρχές Μαρτίου, η παραπάνω πρόβλεψη μεταφράζεται σε επιπλέον αύξηση κατά 700 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις 9 μήνες. Και μάλιστα, παρόλο που από την 1η Απριλίου «τρέχει» η νέα ρύθμιση, η οποία προβλέπει 36 μηνιαίες δόσεις και δεν περιλαμβάνει προκαταβολή.

Πρόβλημα ρευστότητας

Τι θα σήμαινε όμως για τη ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί να φτάσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ; Κατ’ αρχάς πως θα βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας από αυτό που ήδη αντιμετωπίζει – και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, την έχουν αναγκάσει τον τελευταίο καιρό να καθυστερεί τις πληρωμές των συμβάσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Από την άλλη πλευρά, το ποσό είναι ιλιγγιώδες όχι μόνο για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και ακόμη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. «Με βάση τις τρέχουσες τιμές, οι οφειλές σε μία μόνο επιχείρηση θα φτάσουν περίπου το 1,67% του ΑΕΠ της χώρας», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές από την επιχείρηση.

Αυξάνονται τα χρέη του δημοσίου

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, όσον αφορά τα χρέη των νοικοκυριών, η αύξησή τους είναι περίπου προδιαγεγραμμένη από τα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα στην ελληνική Βουλή και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών, όπως για παράδειγμα την άνοδο των έμμεσων φόρων ή τον μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Κάθε φορά που ξεκινά η περίοδος πληρωμής υποχρεώσεων προς το κράτος, οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί του οικιακού τιμολογίου αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι φέτος η κατάσταση προδιαγράφεται ακόμη χειρότερη, αφού έχουν αυξηθεί αυτές οι υποχρεώσεις.

Παράλληλα, τα μέτρα θα ελαττώσουν επίσης την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Επομένως, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο ο τζίρος πολλών επιχειρήσεων, με συνέπεια να αυξηθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί και από τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως συμπληρώνουν, η ρύθμιση που είναι αυτή τη στιγμή σε εφαρμογή δεν θα καταφέρει να ανακόψει την αυξητική τάση των χρεών. «Αν ένας καταναλωτής ή μια επιχείρηση έχει ήδη οφειλές επειδή τα οικονομικά του δεν του επέτρεπαν να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, πώς θα μπορεί τώρα με ακόμη λιγότερα διαθέσιμα χρήματα να πληρώνει και τις δόσεις της ρύθμισης και τους λογαριασμούς που “τρέχουν”;», αναρωτιούνται.

Μάλιστα, όπως προσθέτουν, η εικόνα δεν είναι αισιόδοξη ούτε από την πλευρά του δημόσιου (υπουργεία, δήμοι, νοσοκομεία, σχολεία, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι, στρατόπεδα και εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών), το οποίο είναι επίσης οφειλέτης της ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί και το κράτος συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αυξάνει τα χρέη του προς την εταιρεία.

Αναγκαίες κινήσεις

Αν και οι άνθρωποι της ΔΕΗ θεωρούν πως όλα τα παραπάνω καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι το 2016 θα «κλείσει» με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 3 δισεκατομμύρια, υποστηρίζουν ότι για να μην φτάσει η επιχείρηση σε αδιέξοδο, θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνουν κινήσεις που θα την «ανακουφίσουν» άμεσα.

«Η εξόφληση των χρεών του δημοσίου, ή έστω μέρους τους, θα ήταν μία “ένεση” ρευστότητας για την επιχείρηση», λένε. Παράλληλα, συμπληρώνουν, η πολιτεία θα πρέπει να απαλλάξει τη ΔΕΗ από φορολογικά «βαρίδια» τα οποία προστέθηκαν στην πορεία, όπως ο φόρος στα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιεί στις μονάδες της στα νησιά, τη στιγμή που στο παρελθόν είχε ατέλεια

Επίσης, θα πρέπει να απαλλαγεί από κόστη που έχει κατά καιρούς «φορτωθεί» και είναι άσχετα με τη δραστηριότητά της, όπως ποσά της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ, ως μέρος της αποζημίωσης για τη μετακίνηση οικισμών που δεν βρίσκονται πάνω από κοιτάσματα λιγνίτη.

«Στοχευμένη» διεκδίκηση χρεών

Παράλληλα, οι άνθρωποι της ΔΕΗ υποστηρίζουν πως η επιχείρηση θα πρέπει να προετοιμάσει από τώρα το έδαφος ώστε, αν όντως η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε θετικά πρόσημα από την επόμενη χρονιά, αυτό να «αποτυπωθεί» και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Γι’ αυτό τον σκοπό, θα πρέπει να επιλέξει η ίδια από ποιο ύψος χρεών και πάνω θα δίνει εντολή για αποκοπή της σύνδεσης, όπως επίσης και να κάνει προτεραιότητα την αξιολόγηση του προφίλ κάθε οφειλέτη, δίνοντας βάρος σε εκείνους από τους οποίους μπορεί όντως να εισπράξει.

«Σήμερα η διεκδίκηση των χρεών δεν είναι “στοχευμένη”. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κατά κανόνα περισσότεροι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί αντιστοιχούν στα καταστήματα που βρίσκονται στους πιο εμπορικούς δρόμους, απ’ ό,τι στα καταστήματα τα οποία είναι πιο περιφερειακά», καταλήγουν.

Του Κώστα Δεληγιάννη