1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Σε θέση μάχης οι εναλλακτικοί πάροχοι εν όψει δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας
Σε θέση μάχης οι εναλλακτικοί πάροχοι εν όψει δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας

Σε θέση μάχης οι εναλλακτικοί πάροχοι εν όψει δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας

0

LIGHT-BULBΣε ένα νέο «τοπίο» θα κληθούν από τον Σεπτέμβριο οι εναλλακτικοί πάροχοι να αποσπάσουν περαιτέρω μερίδια από τη ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ήδη από φέτος το ποσοστό της Δημόσια Επιχείρησης θα πρέπει να μειωθεί στο 87,24% μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ στο τέλος του 2015 θα πρέπει να έχει συρρικνωθεί στο 75,24%.

Βασική παράμετρος σε αυτό το νέο τοπίο είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να αγοράσουν στην τιμή κόστους ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ, η οποία έχει παραχθεί από τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες της, ώστε να τη μεταπωλήσουν τους πελάτες τους. Οι δημοπρασίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από το τέλος Σεπτεμβρίου, θα δώσουν επομένως τη δυνατότητα στους παρόχους να παράσχουν ακόμη ανταγωνιστικότερα τιμολόγια, ενισχύοντας έτσι την πελατειακή τους βάση.

Αυτό που αναμένεται πάντως από τους παράγοντες της αγοράς είναι η τιμή εκκίνησης της δημοπράτησης, η οποία πρόκειται να προσδιορισθεί με υπουργική απόφαση μέσα στις τρέχουσες ημέρες. Κι αυτό γιατί από την τιμή θα εξαρτηθεί πόσο ελκυστικές είναι οι χρεώσεις που θα μπορούν να προσφέρουν, ώστε να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Μάλιστα, η παράμετρος αυτή έγινε ακόμη πιο κρίσιμη μετά την παροχή έκπτωσης 15% από τη ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, η οποία από τον Ιούλιο «φρέναρε» τη στροφή νέων καταναλωτών στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας. Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τιμή εκκίνησης έχει ορισθεί από το υπουργείο Ενέργειας στα 37,35 ευρώ ανά MWh, η οποία είναι μικρότερη από τα 42-43 ευρώ που πωλείται το ρεύμα στη χονδρική αγορά.

Την ίδια στιγμή, εκτός από το ύψος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δημοπρασιών, για την κατάρτιση των τιμολογίων τους οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν και την επιβάρυνση που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανόμενης και της ΔΕΗ, για να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που απομένει μετά την καταβολή του ειδικού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) από όλες τις κατηγορίες πελατών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για αυτό τον λόγο οι εταιρείες θα χρειασθεί να συνυπολογίσουν ένα επιπλέον «καπέλο» της τάξης των 6 ευρώ ανά MWh στο κόστος προμήθειας.

Πάντως, μέσα στο καλοκαίρι δύο από τους βασικότερους ιδιώτες ενίσχυσαν τα σημεία πώλησής τους. Έτσι, οι Ρrotergia του ομίλου Μυτιληναίου και η Ηρων του ομίλου της ΤΕΡΝΑ προχώρησαν σε συμφωνίες με τις Cosmote και Wind αντίστοιχα, ώστε οι υπηρεσίες τους να διατίθενται μέσα από τα πανελλαδικά δίκτυα των δύο εταιρειών τηλεπικοινωνιών.