1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Οι θέσεις του κ. Σκουρλέτη…
Οι θέσεις του κ. Σκουρλέτη…

Οι θέσεις του κ. Σκουρλέτη…

0

skourletis2Διαβάσαμε πρόσφατα άρθρο του υπουργού Ενέργειας Π.Σκουρλέτη για τις θέσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Είναι χρήσιμο να τις υπενθυμίσουμε γιατί δίνουν εξηγήσεις σε διάφορες κινήσεις και δηλώσεις του, προσφέροντας παράλληλα και μία γεύση των όσων αναμένονται να γίνουν από κυβερνητικής πλευράς. Στη συνέχεια παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου.

Ο ενεργειακός κλάδος είναι αυτή τη στιγμή ένας «ζωντανός» οικονομικός κλάδος με εξαιρετικές προοπτικές. Οι ευρωπαϊκές αγορές ωθούνται προς τη διασύνδεσή τους, οι κανονισμοί εναρμονίζονται ήδη, ενώ στη χώρα μας δρομολογείται η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αύξηση των επενδύσεων, με επακόλουθο την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης. Η πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ δεν είναι απαραίτητη για την επενδυτική τόνωση του κλάδου, ούτε παράγει προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Την ίδια περίοδο, ασκείται με συνέπεια μια πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική που -ενισχυόμενη από την ενεργητική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης- έθεσε σε νέα βάση το ζήτημα του περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, αλλάζοντας την οικονομική και πολιτική «ταυτότητα» μιας επιδίωξης η οποία μέχρι χτες υπηρετούσε μονοδιάστατα τη λογική της εκποίησης και της αποσπασματικής αξιοποίησης.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, όπως και οι προοπτικές στον ενεργειακό τομέα. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στον αντίποδα της πολιτικής που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής του, όπως εξάλλου φάνηκε με το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου υιοθετήθηκε η δική μας άποψη.

Δίκτυα και μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις είναι σπουδαία εργαλεία για ό,τι έρχεται και η αξιοποίησή τους είναι επιβεβλημένη. Στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος διένυσε μεγάλη θεσμική απόσταση όλα αυτά τα χρόνια, με αδυναμίες, με στρεβλώσεις, με αδικίες και με κατασπατάληση πόρων του δημοσίου και των νοικοκυριών, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους, πατώντας γερά στην πραγματικότητα.

Η έννοια της ανάπτυξης είναι το»κλειδί» και σε αυτή την περίπτωση. Συμπράξεις, νέες δραστηριότητες, πολλαπλές συνεργασίες, υιοθέτηση νέων σχημάτων, εξωστρέφεια και «καθαρές κουβέντες», μπορούν να φέρουν θετικές αλλαγές. Η εισαγωγή ενεργειακών επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων μπορεί ταυτόχρονα να τονώσει το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και να ενδυναμώσει τη θέση των εταιριών στα ξένα χρηματιστήρια.

Ας αναλογιστούμε τις δυνατότητες μιας επιχείρησης όπως η ΔΕΠΑ. Η οποία αυτή ακριβώς τη δύσκολη περίοδο συμμετέχει σε σημαντικά έργα, αποτελεί καταλύτη σχεδίων διεθνούς ενδιαφέροντος και υλοποιεί μια νέα μεγάλη διεύρυνση στις υποδομές μεταφοράς του φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα, για να καλύψει ένα μεγάλο τμήμα νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αποκλείονται από αυτό.

Επιχειρήσεις όπως η ΔΕH, χωρίς την οποία δεν νοείται ηλεκτρικό Σύστημα στην Ελλάδα και το ξέρουν όλοι αυτό, είναι πυλώνας ανάπτυξης ακόμη και μετά τις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο πλαίσιο για τον ανταγωνισμό. Δεν είναι μονόδρομος η συρρίκνωση και η εκποίηση, εφόσον υπάρχει η επιλογή της εξάπλωσης με πολλαπλές συμμετοχές.

Η εμμονή σε σχεδιασμούς που έχουν ξεπεραστεί ή που θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν, δεν μπορεί να διακρίνει μια στόχευση δημιουργίας νέων αξιών και μεγέθυνσης των υπαρχόντων, όπως είναι ο σκοπός που καλείται να υπηρετήσει το νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

Η κριτική επί των θέσεων πλέον…