1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πρόστιμο στην Ελλάδα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων
Πρόστιμο στην Ελλάδα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων

Πρόστιμο στην Ελλάδα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων

0

Hazardous-WasteΒαρύς ήταν ο «πέλεκυς» για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως, λόγω της αργοπορίας στην εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί επικίνδυνων απορριμμάτων.

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί για το ίδιο θέμα από το 2009, ωστόσο το δικαστήριο είχε δώσει προθεσμία στη χώρα μας μέχρι το 2013 να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία. Παρ’ όλ αυτά, όπως αναφέρεται στην απόφαση, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, και πάλι η ελληνική πολιτεία δεν προχώρησε στο σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για την ασφαλή διαχείριση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ευρωπαϊκό όργανο:

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή, εντός εύλογης προθεσμίας, σχέδιο διαχειρίσεως των επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ένωσης ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαθέσεως των επικίνδυνων αποβλήτων, στο πλαίσιο του οποίου να εφαρμόζονται οι πλέον ενδεδειγμένες μέθοδοι για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα δεν είχε λάβει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνταν για την εξασφάλιση, ως προς τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, της τηρήσεως των κανόνων περί αξιοποιήσεως και διαθέσεως των αποβλήτων και περί αδειοδοτήσεως και εκμεταλλεύσεως των χώρων υγειονομικής ταφής.

Το Δικαστήριο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων καθώς και τριών χώρων αποθέσεως για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο κρίνει σκόπιμη την επιβολή στην Ελλάδα της υποχρεώσεως καταβολής, στον προϋπολογισμό της Ένωσης, χρηματικής ποινής ύψους 30.000 ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή της προς την απόφαση του 2009, από της δημοσιεύσεως της σημερινής αποφάσεως και έως την πλήρη εκτέλεση της αποφάσεως του 2009.

Επιπλέον, το Δικαστήριο κρίνει ενδεδειγμένη, για την πρόληψη της επαναλήψεως ανάλογων παραβιάσεων του δικαίου της Ένωσης στο μέλλον, την επιβολή στην Ελλάδα της υποχρεώσεως καταβολής, στον προϋπολογισμό της Ένωσης, κατ’ αποκοπήν ποσού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.