1. Home
 2. Θεσμικοί
 3. φορείς
 4. Το φυσικό αέριο στην ατζέντα της τριμερούς συνόδου του Καΐρου
Το φυσικό αέριο στην ατζέντα της τριμερούς συνόδου του Καΐρου

Το φυσικό αέριο στην ατζέντα της τριμερούς συνόδου του Καΐρου

0

TSIPRAS-SISI-ANASTASIADIS01-29APRIL2015-e1430308871652Ανάπτυξη, υποδομές, ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός, περιφερειακή ασφάλεια, είναι οι βασικοί τομείς διαλόγου και συνεργασίας στους οποίους θα επικεντρώσει η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που συνέρχεται στο Κάιρο, υπό τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο πρωθυπουγός θα βρεθεί σήμερα Τρίτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θοδωρής Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Όλγα Γεροβασίλη, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος, Δημήτριος Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

Η ατζέντα
Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:

 • διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
 • τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
 • ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
 • περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία
 • μετανάστευσης.
 • ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α.
 • διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
 • προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η συγκυρία και η σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή

Η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Όπως επισημαίνουν, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνουν επιπλέον ότι η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου. Υπενθυμίζεται πως το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η πρόσφατη Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMedSummit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η προηγούμενη Τριμερής Σύνοδος (τρίτη στη σειρά) μεταξύ Τσίπρα-Αναστασιάδη- Αλ Σίσι, είχε πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2015. Χαρακτηριστική των θετικών συζητήσεων ήταν η αναφορά των τριών ηγετών στην κοινή διακήρυξη της Αθήνας: «παραμένουμε πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής?.

Ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνιζε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι αυτή η τριμερής συνεργασία «παρουσιάζει δυναμική, μέσω ενός παραγωγικού κι εποικοδομητικού διαλόγου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο». Σημείωνε ότι «δημιουργεί ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Επισήμαινε τη συμβολή της -ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου- στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενίσχυση της δημοκρατίας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμιζε ότι προωθεί συγκεκριμένα έργα και προγράμματα στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.