1. Home
  2. Νέα
  3. Διαβάσαμε
  4. για
  5. εσάς
  6. Μέτριος σε ευρήματα ΦΑ ο Ονησίφορος
Μέτριος σε ευρήματα ΦΑ ο Ονησίφορος

Μέτριος σε ευρήματα ΦΑ ο Ονησίφορος

0

Μικρά μέχρι μεσαία εκτιμάται ότι θα είναι τα ευρήματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο Ονησίφορος που γειτνιάζει με το αιγυπτιακό κοίτασμα μαμούθ Ζορ, με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ωστόσο, οι προκαταρκτικές ενδείξεις που είναι απόρροια των ογκομετρήσεων που διενεργεί η Total, δεν προκαλούν απογοήτευση, αντίθετα, ο υπουργός ενέργειας με δηλώσεις του στη StockWatch χαρακτηρίζει τεράστιας σημασίας τη γεώτρηση στο Ονησίφορος καθώς, τα αποτελέσματα της, όπως τόνισε, θα καταδείξουν ότι, έστω και αν δεν είναι μεγάλη ανακάλυψη, το μοντέλο τύπου Ζορ λειτουργεί και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Θα θέλαμε να ήταν μεγάλη ανακάλυψη. Αλλά για μας είναι σημαντικό να υπάρξει ανακάλυψη, κάτι το οποίο διαφαίνεται μέσα από τις τρισδιάστατες ογκομετρήσεις», παρατήρησε ο κ. Λακκοτρύπης.

Σημείωσε ότι με βάση το πρόγραμμα της εταιρείας θα ακολουθήσουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για να καταδείξουν με ακρίβεια πλέον την έκταση των αποθεμάτων του κοιτάσματος.

Όπως έχει διαρρεύσει, τα σεισμικά ευρήματα της εταιρείας ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες βδομάδες και τα τελικά τους αποτελέσματα θα τεθούν υπόψη του αρμόδιου υπουργού ενέργειας και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ήδη, οι αναλυτές της Total διενεργούν τα ευρήματα της γεώτρησης στο Ονησίφορος στο τεμάχιο 11 και οι προσεχείς λίγες μέρες χαρακτηρίζονται καθοριστικές σε ότι αφορά το μέγεθος της ανακάλυψης.

Σημαντικό, με βάση την πληροφόρηση που διαρρέει, είναι το γεγονός ότι οι τρισδιάστατες έρευνες που έχουν γίνει, καταδεικνύουν σε προκαταρκτικό στάδιο ότι εντοπίζονται και μεγάλες δομές, εντός του τεμαχίου Ονησίφορος.

Τελική εικόνα θα υπάρξει όταν θα συγκεκριμενοποιηθούν τα αποτελέσματα από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός Σεπτεμβρίου.

Είναι γνωστό ότι η Τotal έχει καταθέσει τρείς διαφορετικές άδειες για να επιλέξει στο άμεσο μέλλον το σημείο της τελικής γεώτρησης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη η ExxonMobil αναμένεται να κάνει τη γεώτρηση της στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου η εταιρεία θα διοργανώσει συνέντευξη Τύπου για να δώσει λεπτομέρειες σε ότι αφορά το ενεργειακό της πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη στο τεμάχιο 10 για το οποίο ήταν και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών για την εξασφάλιση άδειας.

Ο υπουργός ενέργειας δήλωσε προχθές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το πρώτο «βαρέλι» φυσικού αερίου με βάση το τελευταίο σχέδιο ανάπτυξης αναμένεται να «βγει» μεταξύ 2020– 2022.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το έργο του αγωγού EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, θα βρεθεί στο επίκεντρο τετραμερούς υπουργικής διάσκεψης στις 5 Δεκεμβρίου, στη Λευκωσία κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης.

ΠΗΓΗ stockwatch.com

Του Λεύκου Χρίστου