1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Αισιόδοξη πρόβλεψη ερευνητών για τις ΑΠΕ
Αισιόδοξη πρόβλεψη ερευνητών για τις ΑΠΕ

Αισιόδοξη πρόβλεψη ερευνητών για τις ΑΠΕ

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης.

 

Η παγκόσμια παραγωγή ρεύματος μπορεί να γίνεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050, εκτιμούν ερευνητές στο φινλανδικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Λαμπεράντα (LUT), που η μελέτη τους παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Βόννη.

Η ομάδα υπό τον καθηγητή Κρίστιαν Μπράιερ επεξεργάστηκε αναρίθμητα δεδομένα από κάθε γωνιά του κόσμου σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, τη δημογραφική εξέλιξη και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης θέλησαν να διαπιστώσουν ποιες τεχνολογίες θα είναι οι πιο προσιτές στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόννη η ερευνητική ομάδα του LUT παρουσίασε για πρώτη φορά τη μελέτη της σε συνεργασία με το γερμανικό επιστημονικό δίκτυο Energy Watch Group (EWG).

«Μια πλήρης απανθρακοποίηση του τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού μέχρι το 2050 είναι εφαρμόσιμη. Και μάλιστα με ακόμη χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τo σημερινό σύστημα ηλεκτρισμού! Για την ενεργειακή μετάβαση δεν τίθεται πλέον ζήτημα από τεχνολογικής άποψης για το αν είναι εφικτή η υλοποίησή της. Ούτε για το αν είναι οικονομικά συμφέρουσα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», τονίζει ο Κρίστιαν Μπράιερ.

Εξαιτίας των ισχυρά πτωτικών τιμών τους, τα φωτοβολταϊκά συστήματα και οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας θα γίνουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σημαντικότεροι πυλώνες για την ενεργειακή τροφοδοσία. Η φινλανδική ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το ποσοστό των φωτοβολταϊκών στο παγκόσμιο μείγμα μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα ανέβει από το 37% το 2030 σε 69% το 2050.