1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Έρχονται διαγωνισμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύς 2600 MW
Έρχονται διαγωνισμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύς 2600 MW

Έρχονται διαγωνισμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύς 2600 MW

0

Κλείδωσαν οι διαγωνισμοί για τη δημοπράτηση ισχύος περίπου 2600 MW, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η απόφαση καθορίζει την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για κάθε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών και την ποσότητα ισχύος που δημοπρατείται σε κάθε περίπτωση.

Συγκεκριμένα το διάστημα 2018-2020 πρόκειται να δημοπρατηθεί συνολική ισχύς περίπου 2600 MW, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Αναλυτικά το 2018 θα δημοπρατηθούν σε ειδικούς διαγωνισμούς  αιολικοί σταθμοί ισχύος 300 MW και φωτοβολταϊκοί σταθμοί 300MW και σε κοινό διαγωνισμό αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 400 MW. Επίσης φέτος θα πραγματοποιηθεί ανταγωνιστική διαδικασία ειδική κατά περιοχή για την κάλυψη του περιθωρίου του ειδικού διασυνδετικού έργου «Σύνδεση Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος και Δίκτυο ΥΤ Ν. Εύβοιας» όσον αφορά αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι το περιθώριο που θα προκύψει μετά την λήξη των αδειών παραγωγής ή την ανάκληση των αδειών παραγωγής των Χρηστών του έργου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 42 του κανονισμού Αδειών.

Το 2019 θα δημοπρατηθούν σε ειδικούς διαγωνισμούς  αιολικοί σταθμοί ισχύος 300 MW και φωτοβολταϊκοί σταθμοί 300MW και σε κοινό διαγωνισμό αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 400 MW.

Το 2020 θα γίνουν δύο διαγωνισμοί ειδικοί για κάθε τεχνολογία, συγκεκριμένα ένας για αιολικά ισχύος 300 MW και ένας για φωτοβολταϊκά ισχύος 300 MW.

Για την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών καθορίζονται οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές προσφοράς σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Είδος ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών Τεχνολογίες Ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς
Ειδική κατά τεχνολογία Αιολικοί σταθμοί 90 €/MWh
Ειδική κατά τεχνολογία Φωτοβολταϊκοί σταθμοί 85 €/MWh για ΦΒ σταθμούς 0,5-1 MW                                            80 €/MWh για ΦΒ σταθμούς 1 – 20 MW
Κοινή Αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υψηλότερων κατακυρωθέντων προσφορών σε κάθε μία από τις αμέσως προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές κατά τεχνολογία των αιολικών σταθμών και των φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW, απομειωμένη κατά 1%
Ειδική κατά περιοχή για την κάλυψη του περιθωρίου του ειδικού διασυνδετικού έργου «Σύνδεση Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος και Δίκτυο ΥΤ Ν. Εύβοιας» Αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί 80 €/MWh

Οι λοιπές τεχνολογίες (Μικρά Υδροηλεκτρικά, Βιομάζα/Βιοαέριο/Βιορευστά, ΣΗΘΥΑ, κλπ) εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, έως ότου υπερβούν συγκεκριμένα επίπεδα ισχύος (ορίζονται στην Απόφαση) και δημιουργηθούν ικανοποιητικές συνθήκες ανταγωνισμού.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, σε ένα τριετές σχέδιο επενδύσεων άνω των 2,5 δισ. ευρώ σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Με τη νέα ανταγωνιστική διαδικασία ενισχύεται σημαντικά η διαφάνεια και κυρίως δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές, περιορίζοντας το κόστος που συνεπάγεται για τους καταναλωτές η μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» μείγμα ενέργειας.