1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Γ. Δημαράς: “Είμαι κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων”
Γ. Δημαράς: “Είμαι κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων”

Γ. Δημαράς: “Είμαι κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων”

0

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, χθες, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος και ο Υφυπουργός, Γιώργος Δημαράς, με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων από τον τελευταίο.

Ο Υπουργός παρουσίασε το νέο πλαίσιο συνεργασίας στο οποίο έχουν καταλήξει οι τρεις: «Σε αδρές γραμμές ο Υφυπουργός θα αναλάβει δυο μεγάλες περιοχές παρεμβάσεων που αφορούν τις αστικές αναπλάσεις και τη δασική πολιτική και ταυτόχρονα θα αναλάβει και την εποπτεία του μεγαλύτερου φορέα που έχει το ΥΠΕΝ, του Κτηματολογίου». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων, το οποίο χαρακτήρισε «εντατικό». Η μεν Αποκεντρωμένη θα προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων, με στόχο να εντατικοποιηθεί περαιτέρω ο ήδη πολύ ικανοποιητικός ρυθμός. Το δε Υπουργείο, ήδη προχώρησε σε μια σύμβαση απευθείας ανάθεσης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο διεθνής διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου η αξία του έργου είναι πολύ μεγαλύτερη και άρα μπορούν να περιληφθούν περισσότερες κατασκευές προς κατεδάφιση. Ο Υπουργός εκτίμησε ότι «μάλλον έχουν πεισθεί οι πάντες ότι η κυβέρνηση το εννοεί, τη δέσμευση την οποία έκανε, θα την ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, από την πλευρά του, ξεκίνησε λέγοντας ότι «Σήμερα, καλωσορίζουμε και επίσημα τον Γιώργο Δημαρά στο ΥΠΕΝ. Ο ανασχηματισμός έδειξε ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο εμπιστεύεται αλλά και ενισχύει». Παράλληλα επεσήμανε ότι «αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου που κάνουμε όλοι μαζί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι το ΥΠΕΝ έχει συμβάλει την τελευταία τριετία σε μεταρρυθμίσεις που στήριξαν την έξοδο από το πρόγραμμα και θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών ανέφερε, ενδεικτικά, τους Δασικούς Χάρτες, το Κτηματολόγιο, την οριοθέτηση του αιγιαλού, που ολοκληρώνεται το 2018, το Παρατηρητήριο Δόμησης, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και υη Περιβαλλοντική Αδειοδότηση μέσω Διαδικτύου, υην ηλεκτρονική οικοδομική άδεια, τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την Ανακύκλωση. «Όλα αυτά είναι ταυτότητα της Ελλάδας», συνέχισε ο κ. Φάμελλος. «Είναι δρομολόγιο εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά και δρομολόγιο για μια Ελλάδα η οποία βαδίζει πιο ελεύθερα, προοδεύει, δημιουργεί. Είμαστε όλοι εδώ για να το αποδείξουμε».

Ο νέος Υφυπουργός, Γιώργος Δημαράς, αφού ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υιοθέτησης αρχών πολιτικής οικολογίας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και όχι μόνο στα πλαίσια του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τόνισε δε ότι εάν δεν αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, θα έχουμε κατάρρευση και των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θέλουμε επενδύσεις που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον, θέλουμε επενδύσεις που θα έρθουν επειδή προστατεύουμε το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έχουν διατηρήσιμη αξία που θα διαχέεται στην κοινωνία και όχι σε λίγους. Στην κυβέρνηση εκπροσωπώ τους οικολόγους και όπως γνωρίζεται ο τομέας της οικολογίας σε όλο τον κόσμο έχει μια ξεκάθαρη θέση, στον τομέα αυτό. Δεν θα παράγουμε ενέργεια καίγοντας καύσιμα, για αυτό και ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι να μην κάνουμε εξορύξεις υδρογονανθράκων. Είναι θέση και αρχή, την οποία έχω υποστηρίξει. Το πολιτικό σύστημα έχει άλλη άποψη αλλά η δική μας θέση δεν αλλάζει», επεσήμανε. Ως κάποιες από τις προτεραιότητες έθεσε την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στη χωροταξία, στην πολεοδομία και στην αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τις αστικές αναπλάσεις και την ανάπτυξη βιώσιμης κινητικότητας.