Έκρουσε ο κώδων…
Γράφει ο Μάριος Μάντζος (marios@energyin.gr)
Το ότι η κλιματική αλλαγή είναι το φλέγον περιβαλλοντικό σύστημα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα το γνωρίζουμε. Χρειάστηκε να το ζήσουμε για να το λάβουμε υπόψη μας και ουδέποτε ασχοληθήκαμε επί της ουσίας με την πρόληψη για να το αποφύγουμε. Καλούμαστε πλέον να προχωρήσουμε με αυτό και τουλάχιστον ως ένα βαθμό να μην επιδεινώσουμε την κατάσταση.
Διότι, όχι μόνο είναι όλο αυτό περίεργο και για την ομαλή καθημερινότητά μας αλλά και για την υγεία μας, αλλά φαίνεται μάλιστα ότι κοστίζει και ακριβά. Τον σχετικό κώδωνα έκρουσε έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των περιβαλλοντικών καταστροφών που αποκάλυψε ότι τα τελευταία 20 χρόνια, οι άμεσες οικονομικές ζημίες από τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής αυξήθηκαν κατά πάνω από 151%!
Δεν είναι ψεύτικο νούμερο… 151%… Κι έχουμε και λέμε:
Την περίοδο 1998-2017, οι χώρες που επλήγησαν από καταστροφές ανέφεραν άμεσες οικονομικές ζημίες ύψους 2.908 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων, 2.245 δισ. δολάρια, ή ποσοστό 77% του συνόλου αντιστοιχούσαν σε καταστροφές που σχετίζονται ευθέως με την κλιματική αλλαγή.
Οι συνολικές ζημίες για την περίοδο 1978-1997 ανήλθαν στα 1.313 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι καταστροφές από τις κλιματικές επιπτώσεις, στα 895 δισ. δολάρια (ποσοστό 68%).
Οι συνήθεις καταστροφές προήλθαν σε ποσοστό 43,4% από πλημμύρες και κατά 28,2% από καταιγίδες.
Τα πιο σοβαρά πλήγματα υπέστησαν οι ΗΠΑ, με 944,8 δισεκατομμύρια δολάρια, η Κίνα, με 492,2 δισεκατομμύρια, η Ιαπωνία με 376,3 δισ. δολάρια, η Ινδία με 79,5 δισ. δολάρια και το Πουέρτο Ρίκο, με 71,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον κατάλογο συμπληρώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ταϊλάνδη, και το Μεξικό.
Στη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, οι απώλειες σε ζωές ανήλθαν σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ άλλοι 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίστηκαν, έχασαν την κατοικία τους, εκτοπίστηκαν ή χρειάστηκαν επείγουσα βοήθεια. Είναι ενδεικτικό το ότι το 56% των συνολικών απωλειών ανθρωπίνων ζωών οφείλονται σε 563 σεισμούς και από την πρόκληση τσουνάμι που δημιουργήθηκαν εξαιτίας τους.
Η σοκαριστική αυτή έκθεση αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από άμεσες λύσεις οι οποίες προϋποθέτουν φυσικά και πολιτική βούληση αλλά και ευαισθητοποίηση από τον απλό κόσμο. Είναι σαφές πια ότι οι οικονομικές απώλειες από ακραίες καιρικές συνθήκες δεν είναι βιώσιμες και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην εξάλειψη της φτώχειας.
Και όσο η κλιματική αλλαγή συντηρείται, διαιωνίζεται και επιδεινώνεται, τόσο πιο συχνά κι έντονα θα είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε πριν δύο εβδομάδες στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές που θα ορθώνουν μείζονα εμπόδια για την αειφόρο ανάπτυξη, εφόσον τα οικονομικά κίνητρα για την οικοδόμηση και την ανάπτυξη, σε επικίνδυνες τοποθεσίες, υπερτερούν της πρόληψης.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!