1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Αγωνία για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τους λιγνίτες
Αγωνία για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τους λιγνίτες

Αγωνία για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τους λιγνίτες

0

Εν αναμονή της απόφασης της  DGcomp σχετικά με το πως θα συμμορφωθεί η χώρα μας για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας λιγνίτη, αφού ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ ναυάγησε.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το πως θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες καθώς και τι οδήγησε στην αποτυχία του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται προς τη συνέχιση του ήδη υπάρχοντος διαγωνισμού, αλλά με τροποποιήσεις στους όρους. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν φαίνεται να θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υποψήφιων επενδυτών και να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που απομάκρυναν τους επενδυτές, όπως είναι τα ΑΔΙ και η μείωση της τιμής του λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, σύμφωνα με πηγές, θέλει να επαναπροκυρήξει τον διαγωνισμό με αλλαγές στην σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA), πατώντας πάνω στις προτάσεις που είχαν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές, προκειμένου να προσελκυστούν στη νέα διαγωνιστική διαδικασία και άλλοι παίκτες. Το υπουργείο φαίνεται να έχει ως κριτήριο την πρόταση που έθεσε η κοινοπραξία των SEVEN ENERGY – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μηχανισμό επιμερισμού των ζημιών των λιγνιτικών μονάδων με την ΔΕΗ για έξι χρόνια.