1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Έρχονται επενδύσεις 45,5 δισ. για την ενέργεια έως το 2027
Έρχονται επενδύσεις 45,5 δισ. για την ενέργεια έως το 2027

Έρχονται επενδύσεις 45,5 δισ. για την ενέργεια έως το 2027

0

Επενδύσεις ύψους 45,5 δισ. ευρώ αναμένονται να γίνουν στον κλάδο της Ενέργειας κατά το διάστημα 2018-2027 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ετήσιας έκθεσης του ΙΕΝΕ, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Αθήνα. 

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ ενώ όσον αφορά στα καύσιμα για το πετρέλαιο προβλέπονται επενδύσεις ύψους 5 δις. ευρώ και για το φυσικό αέριο 2 δις. ευρώ.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά ενέργειας η έκθεση εκτιμά ότι η ζήτηση θα βαίνει μειούμενη λόγω του δημογραφικού και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας . Τα στερεά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να διατηρούν τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο ενώ αναμένεται μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο και αύξηση της ζήτησης για ενέργεια η οποία θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Η έκθεση δείχνει και την αντίφαση που υπάρχει στο ζήτημα της απανθρακοποίησης στην Ελλάδα και σε άλλες γειτονικές χώρες όπως είναι η Τουρκία ή ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία. Οι χώρες αυτές διαθέτουν σημαντικά αποθέματα λιγνίτη και άνθρακα και θέλουν να τα αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας. Από την άλλη, αυτό καθίσταται δύσκολο με τους περιορισμούς που υπάρχουν όπως είναι οι επιταγές για σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης και για την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας η έβδομη κατά σειρά ευρωπαϊκή χώρα η οποία παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης. Αυτό το ποσοστό το οποίο κυμαίνεται στο 73,6% η έκθεση, επικαλούμενη το ΕΣΕΚ εκτιμά ότι θα διατηρηθεί το ίδιο και το 2040. Για τη μείωση αυτού του ποσοστού στο 54% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, το ΙΕΝΕ προτείνει σειρά μέτρων όπως είναι η αύξηση χρήσης των εγχώριων ενεργειακών πηγών (ΑΠΕ κλπ), η μείωση των εισαγωγών, το σταθερό ποσοστό ή η μείωση αυτού όσον αφορά στο σημερινό μερίδιο του λιγνίτη.

Το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι το 2020 με την λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ θα διακινούνται μέσω Ελλάδας 13 – 14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως ενώ το 2030 με την προσθήκη νέων αγωγών, σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου κλπ. το μέγεθος θα αυξηθεί σε 30 δισ. , που θα αντιστοιχεί τότε στο 6% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης.

Η Έκθεση του ΙΕΝΕ καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών κλάδων όπως:

  • Ηλεκτρισμός: το νέο ενεργειακό μοντέλο αγοράς (target model)
  • Φυσικό Αέριο: εμπορία
  • Υδρογονάνθρακες:  έρευνες και  παραγωγή
  • Πετρέλαιο: Εισαγωγές, διύλιση, εμπορία
  • Ενεργειακή Αποδοτικότητα
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Ενεργειακή Πολιτική
  • Κλιματική Αλλαγή

Η νέα αυτή μελέτη του ΙΕΝΕ δίδει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αφού η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ευρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στο 73.6% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 53.6%. Η Έκθεση του ΙΕΝΕ επισημαίνει την ανάγκη για σταδιακή τελική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης μέχρι το 2030 στο μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό θα επιτευχθεί τόσο μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, την μείωση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου με την παράλληλη αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Η έκθεση απετέλεσε το επιστέγασμα της μακράς προσπάθειας που κατέβαλε το ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου, προκειμένου να αναδειχθεί το σύνολο των δεδομένων για τον ανερχόμενο ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, με απώτερο σκοπό να προωθήσει ένα διάλογο, που θα καλύπτει όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, για τη λειτουργία της αγοράς και τις εκτιμώμενες επενδύσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της Ειδικής Εκδήλωσης του ΙΕΝΕ περιέλαβε, εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, χαιρετισμό από τον κ. Μιχάλη Φιλίππου, Προέδρου και Διευθύνοντα Σύμβουλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕnEx), ενώ  η παρουσίαση της Έκθεσης έγινε από τον κ. Κωστή Σταμπολή, Αντιπρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ και τον κ.  Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Διευθυντή Μελετών του Ινστιτούτου. Ακολούθησε τοποθέτηση του  καθηγητή Παντελή Κάπρου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, ενώ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Μιχάλη Βερροιόπουλου, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.