1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές
Επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές

Επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές

0

Χωρίς επιμερισμό ζημιών η προκύρηξη του νέου διαγωνισμού για τη πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολη και Μελίτη -Έντονο ενδιαφέρον από νέους επενδυτές μετά τα νέα στοιχεία 

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Στo πλαίσιo της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΔΕΗ για να γιορτάσει την Ημέρα της Γυναίκας, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μίλησε σε δημοσιογράφους αναφορικά με την εξέλιξη της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Η νέα τροπολογία κατατέθηκε την Τετάρτη και σήμερα βγήκε η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει «Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι σε εφαρμογή του Ν.4533/2018 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και κατόπιν της σημερινής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, επαναλαμβάνει και προκηρύσσει τη διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταβίβαση του 100% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της «Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε.» ή/και της «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.», ως ειδικότερα ορίζει ο Νόμος».

Οι επενδυτές θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι δύο επενδυτές που έλαβαν μέρος στον προηγούμενο διαγωνισμό (Μυτιληναίος και κοινοπραξία SEVEN ENERGY- ΤΕΡΝΑ) θα χρειαστεί να καταθέσουν απλά μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στα στοιχεία που καταθέσαν την πρώτη φορά. Όσοι καινούργιοι επενδυτές εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα χρειαστεί να καταθέσουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την πορεία του διαγωνισμού και θα υπογράψουν και NDA  για να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού για να μελετήσουν τα στοιχεία. Μετά θα δοθεί ένα περιθώριο 20 ημερών με 1 μήνα για να γίνουν συζητήσεις πάνω στο SPA και να επισκεφτούν τις μονάδες. Στις 20 Απριλίου θα βγει το οριστικό SPA και μέχρι τέλος Απριλίου θα κατατεθούν οι προσφορές. Στις 5-8 Μαΐου θα αναδειχτεί ο προτιμητέος  επενδυτής.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποδοθεί σε αγώνα προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού. «Θα καλέσουμε τους νέους και τους παλιούς επενδυτές να τους ενημερώσουμε» σχολίασε ο κ. Παναγιωτάκης.

Όσον αφορά τον μηχανισμό επιμερισμού των ζημιών-κερδών (risk sharing) δεν έχει συμπεριληφθεί στο νέο νομοσχέδιο μετά από απαίτηση της Κομισιόν, ωστόσο ο κ. Παναγιωτάκης δείχνει ανοιχτός να το συζητήσει με τους επενδυτές. «Δεν υπάρχουν ζημιές στις μονάδες» τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος μετά το ταξίδι στου Κίνα, όπου συναντήθηκε με δύο Κινέζους επενδυτές. Μία εκ των δύο ήταν και η  China Εnergy, η οποία συνεργάζεται με τον Κοπελούζο. «Όταν τους έδωσα τα νεότερα στοιχεία εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Πριν δεν είχαν ασχοληθεί με την Μεγαλόπολη. Τώρα αλλάξανε γνώμη» σχολίασε ο ίδιος. Επίσης συναντήθηκε και με τη διοίκηση της CMEC που έδειξαν και αυτοί ενδιαφέρον. Πέρα όμως από την Κίνα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ρωσία και από την Αμερική.

Αναφορικά με τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως δεν ήρθαν σε καθόλου δύσκολη θέση για να απορρίψουν τις προηγούμενες προσφορές καθώς ήταν πολύ μικρές.  «Δεν θα πουλήσουμε, αν οι ενδιαφερόμενοι προσφέρουν τιμήματα που θα αποσβεστούν μέσα 1 με 2 χρόνια. Είμαστε επιχείρηση» υπογράμμισε ο ίδιος και είπε πως η ΔΕΗ θα προσλάβει εκτιμητή, κάτι που είναι προαιρετικό, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, και θα λάβει υπόψη τις αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές που γίνονται στην Ευρώπη, αλλά και την προηγούμενη αποτίμηση, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες.

Αγκάθι το θέμα της Αχλάδας

Εκκρεμεί ακόμα το θέμα με το ορυχείο της Αχλάδας που τροφοδοτεί με λιγνίτη τη μονάδα Μελίτη, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν. Υπενθυμίζουμε πως η ΔΕΗ ζητά την μείωση της τιμής του λιγνίτη κατά 5 ευρώ τον τόνο. Δηλαδή από 23 ευρώ/ τόνο που πουλιέται σήμερα, , την ώρα που στη Μεγαλόπολη κοστίζει 7-7,5 ευρώ ο τόνος, να κατέβει στα 18 ευρώ/ τόνο. «Αντί να σκάβει 6 προς 1 στην καρδιά του ορυχείου, σκάβει περιφερειακά με 12 προς 1 και στο παρελθόν έχει φτάσει και με 29 προς 1» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου, κ. Παυλίδης,  σκάβει περιφερειακά του ορυχείου καθώς πάνω από το ορυχείο βρίσκονται 3 οικισμοί, τους οποίους και πρέπει να απαλλοτριώσει, προκειμένου να μπορεί να σκάψει στην καρδιά του ορυχείου, κόστος που ανέρχεται συνολικά και για τους τρεις οικισμούς 35-40 εκατ. ευρώ.  Ο κ. Παναγιωτάκης, τόνισε πως το ορυχείο χρωστάει στη ΔΕΗ 2,5 εκατ. σε ρήτρες. και του προτείνουν να διαλέξει το δρόμο της συνεννόησης γιατί εάν διαλέξει το δρόμο της σύγκρουσης θα έχει μόνο να χάσει. Ο κ. Παναγιωτάκης είναι αποφασισμένος να βρει μία λύση με τον κ. Παυλίδη. «Εάν δεν λυθεί το θέμα της Αχλάδας δεν πουλάμε. Στην έσχατη περίπτωση θα καταγγείλουμε τη σύμβαση και θα στραφούμε στα διαφυγόντα κέρδη» τόνισε ο ίδιος.