1. Home
  2. Νέα
  3. Εβδομαδιαία
  4. άποψη
  5. Μήπως να ανησυχήσουμε λίγο για το ΟΑΚΑ;
Μήπως να ανησυχήσουμε λίγο για το ΟΑΚΑ;

Μήπως να ανησυχήσουμε λίγο για το ΟΑΚΑ;

0

Πολλές φορές η φράση “κάλλιο αργά, παρά ποτέ” αρκεί για να περιγράψει με κομψότητα μία παράλειψη ή μία συνεχή αναβλητικότητα της λήψης μίας απόφασης. Στην περίπτωση όμως του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, όχι απλά δεν το καταφέρνει, αλλά δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να προσδώσει κάποια επιείκεια σε μία σκανδαλώδη και εν δυνάμει εγκληματική παράλειψη.

Γράφει ο Μάριος Μάντζος (marios@energyin.gr)

Το 2004, όταν και ανεγέρθη το νέο Ολυμπιακό Στάδιο για να φιλοξενήσει τους κορυφαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιστορία του αθλητισμού, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα φτάναμε στο 2019 για να διενεργηθεί ο πρώτος (!!!) ενδελεχής έλεγχος του στεγάστρου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Πρώτη φορά σε 15 χρόνια! Την ώρα που αυτός ο χώρος χρησιμοποιείται μία με δύο φορές την εβδομάδα για ποδοσφαιρικούς αγώνες με χιλιάδες θεατές, οι οποίοι εν αγνοία τους ίσως θέτουν την σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ποιος θα μπορούσε εξάλλου να εμπιστευθεί ένα έργο χωρίς καν τον στοιχειώδη έλεγχο μετά από 15 ολόκληρα χρόνια;

Απίστευτο, κι όμως… ελληνικό.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ζήτησε την άμεση συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, μιας και το θέμα θεωρείται (και είναι) ΕΠΕΙΓΟΝ.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο έλεγχος, η τακτική συντήρηση, η αποκατάσταση και η παρακολούθηση της “δομοστατικής υγείας των στεγάστρων του Ολυμπιακού Σταδίου, του Ποδηλατοδρομίου και λοιπών μεταλλικών κατασκευών που βρίσκονται στο συγκρότημα του ΟΑΚΑ, δεδομένης της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”.

Και πώς να μην είναι επείγον το θέμα από τη στιγμή που μετράμε 15 ολόκληρα χρόνια από την Ολυμπιάδα του ’04 και τίποτα δεν έχει τηρηθεί όπως προβλεπόταν. Τα ολυμπιακά έργα παρέμειναν δίχως οικοδομική άδεια για περισσότερα από 10 έτη, με την τακτοποίησή τους να γίνεται το 2014 με νόμο του 2013 περί αυθαίρετης δόμησης, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα συντήρησης.

Τότε είχε προβλεφθεί ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, ωστόσο οι εργασίες δεν προχώρησαν ποτέ.

Την ίδια τύχη είχαν και δύο διεθνείς διαγωνισμοί από το υπουργείο Πολιτισμού, για την παρακολούθηση και συντήρηση των διάσημων μεταλλικών έργων, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί δεν εγκρίθηκαν καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις.

Μήπως είναι καιρός να ανησυχήσουμε και λίγο; Καλή Σαρακοστή σε όλους και προσοχή στα κεφάλια σας.