1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΔΕΗ: Σημαντική “ένεση” του Δημοσίου, μετά τις εκλογές οι αυξήσεις τιμολογίων
ΔΕΗ: Σημαντική “ένεση” του Δημοσίου, μετά τις εκλογές οι αυξήσεις τιμολογίων

ΔΕΗ: Σημαντική “ένεση” του Δημοσίου, μετά τις εκλογές οι αυξήσεις τιμολογίων

0

Αφήνει το πόδι από το γκάζι η ΔΕΗ ως προς το θέμα της αύξησης των τιμολογίων, καθώς το Δημόσιο θα δώσει “ένεση” 550 εκατ. ευρώ την Επιχείρηση ως αποπληρωμή για την κατανάλωση του 2019.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, που την βοηθά να αφήσει για λίγο το θέμα της αύξησης τιμολογίων, εξετάζοντας άλλες πηγές εσόδων που θα καλύψουν την αύξηση, καθώς με την “ένεση” του Δημοσίου, η Επιχείρηση θα μπορέσει να καλύψει με μεγαλύτερη ευχέρεια τις οικονομικές υποχρεώσεις τουλάχιστον των επόμενων μηνών.

Όπως είναι γνωστό, η προπληρωμή των λογαριασμών του Δημοσίου θεσπίσθηκε πέρυσι, παρέχοντας έκπτωση της τάξης του 25 – 26%.

Τα 550 εκατ. ευρώ του Δημοσίου αποτελούν έναν σημαντικό επιπλέον πόρο για την αποπληρωμή του ομολόγου των 350 εκατ. ευρώ τον Μάιο, μαζί με τη χρηματοδοτική γραμμή των 200 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.  Έτσι, απομακρύνεται και η πίεση για άμεση έκδοση ενός νέου ομολόγου, με το οποίο θα γινόταν η αναχρηματοδότησή του, ενώ παράλληλα αίρεται και η επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της ρευστότητας μέσω της αύξησης των τιμολογίων, η οποία σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης θα ήταν απαραίτητη για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μια νέα έκδοση.

Η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πως οι όποιες αποφάσεις για τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ληφθούν μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.