Home Θεσμικοί φορείς Τρία μεγάλα ενεργειακά έργα στην ατζέντα με τα Σκόπια
Τρία μεγάλα ενεργειακά έργα στην ατζέντα με τα Σκόπια

Τρία μεγάλα ενεργειακά έργα στην ατζέντα με τα Σκόπια

0
0

Καθοριστικά για τον ενεργειακό τομέα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα είναι τα τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα προωθηθούν μέσα από τις επαφές που θα έχει στα Σκόπια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η ατζέντα είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε ο κ. Σταθάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», διευκρινίζοντας πως σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «υπάρχουν τρία πολύ μεγάλα ενεργειακά έργα» και συγκεκριμένα «η ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα ενοποιήσει μελλοντικά τις αγορές ενέργειας, η κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα συμπληρώσει το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, το οποίο αναπτύσσεται στα Βαλκάνια και θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια σε Ελλάδα-Βουλγαρία, Βουλγαρία-Σερβία κ.ο.κ. -άρα η διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τα Σκόπια θα δώσει νέα μεγάλη ώθηση στη λειτουργία του φυσικού αερίου στην περιοχή- και φυσικά η επαναλειτουργία του υπάρχοντος αγωγού πετρελαίου, από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, επιλύοντας παλιά προβλήματα, που υπήρχαν στην παλιά σύμβαση με ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης».

«Έχει ιστορική σημασία η επίσκεψη, ακριβώς διότι αποκαθίσταται η σχέση με τους γείτονες και ταυτόχρονα ο χαρακτήρας της επίσκεψης είναι να αποτυπωθούν οι δυνατότητες -άμεσα και μεσοπρόθεσμα- των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τα εμπορικά σήματα επισήμανε: «Έχουμε δύο ισχυρά χαρτιά, πρώτον την κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των προϊόντων προέλευσης και δεύτερον την αποσαφηνισμένη πλέον -κερδισμένη από τη συμφωνία- εμπορική διάσταση, που λέει ότι τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να έχουν διακριτό σήμα ότι είναι προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας, άρα δεν θίγει καθόλου, ίσα-ίσα που κατοχυρώνει τα παραδοσιακά μακεδονικά σήματα της Ελλάδας».

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Η καλλιέργεια καταστροφολογικών και φοβικών συνδρόμων δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η συμφωνία δικαιώνει τις πάγιες διπλωματικές θέσεις της χώρας: Συνθέτη ονομασία, απαλλαγή του αρχαίου ελληνικού κόσμου από οποιαδήποτε συσχέτιση με τη Βόρεια Μακεδονία και αλλαγή του Συντάγματος, για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχουν μειονότητες εκτός συνόρων της, άρα, αλυτρωτισμός. Και τα τρία ικανοποιήθηκαν -αυτά ήταν τα πάγια αιτήματα της ελληνικής διπλωματίας- και δεύτερον η διεθνής κοινότητα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με αυτή τη συμφωνία. Συνεπώς για μία σημαντική επιτυχία, που παγιώνει τις διπλωματικές μας θέσεις και ταυτόχρονα έχει τόσο μεγάλη αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα, νομίζω ότι είναι παράδοξο η ΝΔ να επιμένει σε μία παράταση ενός προβλήματος χωρίς κανένα περιεχόμενο. Νομίζω ότι τα οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά οφέλη θα είναι τεράστια και θα φανούν και πολύ σύντομα»

«Στις 9 Απριλίου η υπογραφή των συμβάσεων για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο- Κυπαρισσιακό»

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «θα υπογραφούν στις 9 Απριλίου», ενώ για τη σύμβαση που αφορά τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχει ανατεθεί στην ExxonMobil, την Total και τα ΕΛΠΕ σημείωσε ότι «ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική αδειοδότηση το υπουργείο μας και έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα έλθει στη Βουλή αμέσως μετά, άρα κλείνει ο κύκλος των συμβάσεων, η τελευταία που έχει μείνει θα υπογραφεί αμέσως μετά την επικύρωση από τη Βουλή –τον Ιούνιο ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι».

Σχετικά με τις διακρατικές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός ανέφερε: «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και με το Ισραήλ και με την Κύπρο. Ο στόχος μας είναι -εφόσον μπαίνει στον χάρτη της παραγωγής υδρογονανθράκων η Ανατολική Μεσόγειος- να κάνουμε δύο πράγματα: Πρώτον δουλεύουμε από κοινού πάνω στο πώς θα μεταφερθεί αυτό το αέριο στην Ευρώπη, που θα είναι και η κύρια αγορά. Αυτό είναι το πρόγραμμα του EastMed, ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού, που θα παίρνει όλο το αέριο από αυτές τις χώρες προς την Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ιταλία. Το δεύτερο που έχουμε κάνει είναι ότι ιδρύσαμε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου το Gas Forum πριν από έναν μήνα, στο οποίο μετέχουν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία. Αυτό είναι ένας χώρος διαλόγου και συντονισμού όλων των ενεργειών μας, όλων των χωρών αυτών, προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες και κοινές πρωτοβουλίες. Με αυτά τα δύο δεδομένα νομίζω ότι έχει προχωρήσει αρκετά η συνεργασία στην ευρύτερη πλέον περιοχή και τα σχέδια αυτά δίνουν τη δυνατότητα πλέον στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το δυναμικό, με ασφαλή αγορά την Ευρώπη».