1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Το κλείσιμο του Αμύνταιου αποφασίζει η ΔΕΗ
Το κλείσιμο του Αμύνταιου αποφασίζει η ΔΕΗ

Το κλείσιμο του Αμύνταιου αποφασίζει η ΔΕΗ

0

Η εισήγηση για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο θα πέσει στο τραπέζι στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εισηγηθεί το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο,  σε μία προσπάθεια να δείξει πως η ΔΕΗ συμμορφώνεται έναντι των κοινοτικών προθέσεων.

Ο σταθμός ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2018 γιατί είχε εξαντλήσει τις 17.500 ώρες λειτουργίας, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου στις 32.000 ώρες λειτουργίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα μονάδα της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα 5. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένες μονάδες θα κλείσουν περίπου στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτάκης προχωράει σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να προλάβει τυχόν κυρώσεις από την Ε.Ε. για την παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000, καθώς θεωρείται παράνομη, γιατί θα έπρεπε να έχει ληφθεί σχετική άδεια από την Κομισιόν.

Εκτός από αυτό όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως ο πρόεδρος της ΔΕΗ με την κίνηση αυτή θέλει να δώσει στους υποψήφιους επενδυτές των μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης που έχουν λάβει μέρος στον διαγωνισμό ένα επιπλέον κίνητρο, αφού θα βγάλει εκτός από την αγορά μία ανταγωνιστική μονάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ζωής ζωής και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νέας αυστηρλης περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ε.Ε.