1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. ΕΔΑ Αττικής: Προχωράει το σχέδιο για επέκταση του δικτύου φ.α. στην Αν. Αττική
ΕΔΑ Αττικής: Προχωράει το σχέδιο για επέκταση του δικτύου φ.α. στην Αν. Αττική

ΕΔΑ Αττικής: Προχωράει το σχέδιο για επέκταση του δικτύου φ.α. στην Αν. Αττική

0

Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική Αττική ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής στην Λυκόβρυση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Αθανάσιος Αυγερινός, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Α. Αττικής ΑΕ κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, ο Τεχνικός Διευθυντής κ. Χρ. Σκουλίδας, ο Διευθυντής Υποδομών κ. Ιωάν. Ντρούκας και η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη κα Δήμητρα Γιδαράκου.

Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε το όραμα και τη βούληση της Περιφέρειας Αττικής να συμβάλλουν, όσο αυτό είναι εφικτό, στη σταδιακή επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με στόχο να εξυπηρετούνται ακόμα και οι πιο απομακρυσμένοι Δήμοι, όπως το Λαύριο και ο Μαραθώνας.

Ο κ. Χατζηγιάννης με τη σειρά του, παρουσίασε στον Αντιπεριφερειάρχη τον σχεδιασμό της εταιρείας σχετικά με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κι επεσήμανε ότι η κατασκευή του συνιστά αποδοτική και βιώσιμη επένδυση, αποσκοπώντας στην περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Για τον λόγο αυτό, κατά τη σχεδίαση των επεκτάσεων λαμβάνεται υπ’όψιν η πυκνότητα της δυνητικής κατανάλωσης, καθώς και οι προθέσεις των Δήμων και των κατοίκων, ώστε οι συνδέσεις να τροφοδοτούν, όσο το δυνατόν περισσότερους τελικούς καταναλωτές.

Σήμερα το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής εκτείνεται στα 3.445 km, διαθέτοντας 133.000 ενεργά σημεία παράδοσης φυσικού αερίου κι εξυπηρετώντας 360.000 νοικοκυριά, 7.000 επαγγελματίες και 215 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Σημειώνεται ότι την πενταετία 2020 – 2024 πρόκειται να κατασκευαστούν επιπρόσθετα 650 km νέου Δικτύου Διανομής με 100.000 επιπλέον νέα σημεία παράδοσης, εξυπηρετώντας περίπου 150.000 επιπλέον νοικοκυριά.

Στην Αν. Αττική, μέχρι σήμερα, η ΕΔΑ Αττικής έχει κατασκευάσει δίκτυο φυσικού αερίου στον Δήμο Παλλήνης, όπου παρά τη σχετικά μικρή κάλυψη το δίκτυο επεκτάθηκε λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής που χρηματοδότησε το έργο. Επιπλέον, υπάρχει ήδη εγκατεστημένος αγωγός στους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και στον Δήμο Κρωπίας, ενώ σε στάδιο σχεδιασμού είναι η επέκταση του Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου στον Δήμο Διονύσου που σε πρώτη φάση δύνανται να τροφοδοτηθούν συγκεκριμένες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Στεφάνου, καθώς και στον Δήμο Παιανίας για την τροφοδοσία της Δημοτικής Ενότητας Γλυκών Νερών.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση και κατόπιν πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη, συμφωνήθηκε ότι η ΕΔΑ Αττικής θα εξετάσει κατά προτεραιότητα την πιλοτική εφαρμογή εγκατάστασης και τροφοδότησης απομακρυσμένου δικτύου φυσικού αερίου στον Δήμο Μαραθώνα, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκατοντάδες τοπικούς παραγωγούς με θερμοκήπια κι άλλες παραγωγικές μονάδες, οι οποίοι σήμερα χρησιμοποιούν κυρίως μαζούτ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Η τροφοδότηση του εν λόγω Δήμου δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου (CNG Station).

Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΔΑ Αττικής θα λαμβάνει ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής αέριο από μια εγκατάσταση συμπίεσης και θα το μεταφέρει με ειδικά βυτία στον Μαραθώνα, ώστε να τροφοδοτηθούν οι ενδιαφερόμενοι τελικοί καταναλωτές.
Επιπρόσθετα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβαλλοντικά και κλιματικής αλλαγής, δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα κίνητρα, ώστε οι παραγωγοί στην περιοχή της αρμοδιότητάς του να συμβάλουν στην περαιτέρω διάδοση του φιλικότερου περιβαλλοντικά καυσίμου.

Αναφορικά με τον Δήμο Λαυρεωτικής συζητήθηκε, ότι ο εν λόγω Δήμος θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί υπό προϋποθέσεις μέσω του αγωγού που καταλήγει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.