1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ για το 2020
Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ για το 2020

Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ για το 2020

0

Γεμάτη είναι η ενεργειακή ατζέντα για το 2020, η οποία θα φέρει τα πάνω κάτω στην ενεργειακή αγορά.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@emergyin.gr)

Τους τρεις άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης στον ενεργειακό γίγνεσθαι παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο συνέδριο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

Ο πρώτος άξονας αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξυγίανσης της ΔΕΗ καθώς και στο πενταετές business plan της επιχείρησης για την απολιγνητοποίηση. Παράλληλα η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που θα τονώσει τα ταμεία του Διαχειριστή προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να επενδύσει στο δίκτυο. Υπενθυμίζουμε Ότο ο υπουργός ανέφερε ότι χρειάζονται περίπου 160.000 στύλοι να εγκαταςταθούν στο δίκτυο. Επίσης, μέσα στο έτος θα ιδωτικοποιηθεί περεταίρω ο ΑΔΜΙΕ, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις αναγκαίες επενδύσεις. Μέσα στο 2020 θα ολοκληρωθούν και η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.

Σε αυτόν τον άξονα περιλαμβάνεται και η λύση στη προβληματική νικελοβιομηχανία ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η λύση που θα δοθεί, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες είναι η εκκαθάρισης της και η διεξαγωγή δύο διαγωνισμών σε δύο πακέτα προκειμένου να υπάρξει ένας επενδυτής. Ο νέος αγοραστής θα πάρει τη ΛΑΡΚΟ ελεύθερη βαρών, για να μπορεί να επενδύσει στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα προχωράει και η παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης στη Καβάλα τους επόμενους μήνες.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τις πράσινες δράσεις. Ήδη έχει καταθέσει το υπουργείο το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα ξεκλειδώσει επενδύσεις πάνω 44 δισ. ευρώ. Παράλληλα το υπουργείο προτάσσει την ενίσχυση των ΑΠΕ, ώστε να μετέχουν με 35% στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030.

Αναφορικά με την απολιγνητοποίηση, επεσήμανε για ακόμη μια φορά ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να κλείσουν μέχρι το 2023 όλες οι μονάδες και το 2028 η Πτολεμαίδα 5, στα πλαίσια πάντα της δίκαιης μετάβασης. Τις επόμενες ημέρες θα συσταθεί ειδική ομάδα συντονισμού της διαδικασίας.

Το υπουργείο μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τρία νέα προγράμματα εξοικονόμησης. Πρώτα θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης που θα φορά επιχειρήσεις, στη συνέχεια θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», στο οποίο θα συμμετέχουν ειδικές επιχειρήσεις, και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ανακοινωθεί η τρίτη φάση του «Εξοικονόμηση Κατ´ οίκον».

Στον άξονα με τις πράσινες δράσεις περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων όλων των ελληνικών νησιών μέχρι το 2030. Ωστόσο μέσα στο έτος αναμένεται να ολοκληρωθούν αρκετές διασυνδέσεις όπως η μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου. «Κάθε χρόνο πληρώνουμε 700-800 εκατ σε ΥΚΩ, δεν είναι αμελητέο ποσό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα το υπουργείο προωθεί την ηλεκτροκίνηση, με στόχο ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα πωλούνται το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα. «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και το σχέδιο μας ακολουθώντας τη διεθνή εμπειρία» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με την αδειοδότηση των ΑΠΕ, ο υπουργός σημείωσε ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης τους. «Θα φέρουμε δραστική απλούστευση για τις ΑΠΕ,που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την αντικατάσταση της άδειας με μια απλή βεβαίωση καταχώρησης. Στόχος είναι να καθιερωθεί μια σύντομη διαδικασία με αυτοματοποιημένους ελέγχους τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και για τις 1900 συσσωρευμένες αιτήσεις» ανέφερε.

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας αφορά την πολυδιάστατη διεθνή ενεργειακή πολιτική. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αρχικά ο EastMed. «Προχωράμε στη βασική μελέτη σκοπιμότητας» σχολιάσε. Σε δεύτερο χρόνο προωθούν την υλοποίηση της Ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB. «Πιστεύουμε μέσα στα επόμενα δυο χρόνια να υλοποιηθεί» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα
μέσα στο επόμενο διάστημα ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία του TAP καθώς και ο διαγωνισμός για την κατασκευή της πλωτής μονάδας FSRU Αλεξανδροπουλης για υγροποιημένο φυσικό αέριο, που θα ανοίξει μία ακόμα πηγή φυσικού αερίου τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα Βαλκάνια. Τέλος ο άξονας αυτός περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα εξόρυξης υδρογανθράκων.

«Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας για το 2020 για να προσφέρει ο τομέας της ενέργειας στην ανάπτυξη της χώρας μας» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός.