1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΡΑΕ: Οικονομικό κίνητρο για να αντιμετωπίσει ο ΔΕΔΔΗΕ τις ρευματοκλοπές
ΡΑΕ: Οικονομικό κίνητρο για να αντιμετωπίσει ο ΔΕΔΔΗΕ τις ρευματοκλοπές

ΡΑΕ: Οικονομικό κίνητρο για να αντιμετωπίσει ο ΔΕΔΔΗΕ τις ρευματοκλοπές

0

Κίνητρο οικονομικής φύσεως σχεδιάζει να θεσπίσει η ΡΑΕ προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί καλύτερα και να γίνει πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Η Αρχή βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της σχετική μεθοδολογίας ώστε να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Αυτό που σκοπεύει η ΡΑΕ είναι να αναλαμβάνει και ο Διαχειριστής ένα μέρος της επιβάρυνσης από τις λεγόμενες «τεχνικές απώλειες» (όπου εντάσσονται οι ρευματοκλοπές), ώστε μην την επιφορτίζονται στο σύνολο της οι προμηθευτές, και κατ’ επέκταση στους πελάτες αυτών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Αρχής, θα τίθεται ένας στόχος αναφορικά με το αποδεκτό επίπεδο των «τεχνικών απωλειών». Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, τότε θα απομειώνεται ανάλογα το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ που εγκρίνει η ΡΑΕ.

Οι ρευματοκλοπές εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλη παθογένεια εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Ειδικά την πενταετία 2011-2016, τα νούμερα ξέφυγαν καθώς από το 1,1% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο αντιστοιχούσαν οι ρευματοκλοπές, το ποσοστό έφτασε στο 4,2%, ήτοι τετραπλασιασμός!

Πρόθεση λοιπόν της ΡΑΕ είναι με το μέτρο αυτό να κινητοποιηθεί περαιτέρω ο Διαχειριστής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.