1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Η πανδημία αναβάλλει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Η πανδημία αναβάλλει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η πανδημία αναβάλλει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

0

Η ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών για το 2020 εξ αιτίας του κορωνοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστη και την κυπριακή ΑΟΖ, με τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 να αναβάλλονται.

Συγκεκριμένα, η ExxonMobil ενημέρωσε μέσω επιστολής τις προηγούμενες μέρες την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούλιο δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μεταθέτοντας τους σχεδιασμούς της για τον Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή τον επόμενο χρόνο.

Η εταιρεία επικαλείται φυσικά την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τις δυσκολίες τις οποίες προκαλεί στη διεκπεραίωση των εργασιών της.

Παράλληλα, όμως, έχει προκληθεί και την κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Μία συνέπεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την πανδημία με οικονομικές προεκτάσεις καθιστώντας αναγκαία τη μείωση των δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, επιβεβαίωσε στον «Φιλελεύθερο» του λόγου το αληθές: «Πράγματι μας έχει ενημερώσει η εταιρεία. Είναι αφενός κάτι το οποίο θα φέρει κάποια καθυστέρηση στους σχεδιασμούς μας, διότι τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων είναι καθοριστικά ως προς την εμπορική αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Όσον αφορά στις TOTAL–ENI, οι οποίες κατέχουν και τα περισσότερα αδειοδοτημένα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχουν ενημέρωσει επίσημα σχετικά με τις προθέσεις τους. Το τρυπάνι τους πάντως βρίσκεται ακόμη στο Λίβανο και δεν πρόκειται να βρίσκεται την Κύπρο εντός του μήνα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός για γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ.

Συνολικά, ήταν προγραμματισμένες από την ExxonMobil δύο γεωτρήσεις το 2020 και ενδεχομένως ακόμα μία για το 2021, ενώ η Total-Eni είχε προγραμματισμένες 3 γεωτρήσεις για το 2020 και ενδεχομένως ακόμα τρεις το 2021.