1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Υπό εξέταση το τοπίο ενόψει των προγραμματισμένων διαγωνισμών αιολικών και φωτοβολταϊκών
Υπό εξέταση το τοπίο ενόψει των προγραμματισμένων διαγωνισμών αιολικών και φωτοβολταϊκών

Υπό εξέταση το τοπίο ενόψει των προγραμματισμένων διαγωνισμών αιολικών και φωτοβολταϊκών

0

To υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας εξετάζει τα δεδομένα στην αγορά αιολικών και φωτοβολταϊκών, ώστε να κρίνει εάν θα προχωρήσουν κανονικά οι διαγωνισμοί ανά τεχνολογία για εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ.

Οι διαγωνισμοί προγραμματιζόταν αρχικά για τον ερχόμενο Ιούνιο – Ιούλιο, αλλά με την έξαρση της πανδημίας η κατάσταση έχει αλλάξει και στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο μετάθεσης για το τέλος του έτους.

Στο ΥΠΕΝ πάντως επιθυμούν να γίνουν κανονικά το καλοκαίρι οι διαγωνισμοί. Ήδη στις 2 Απριλίου ο κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ αποκόμισε τα θετικά σχόλια του υπουργείου διότι έδειξε ότι η αγορά βρίσκεται σε κίνηση, παρά την πανδημία.

Ωστόσο, παρά την βασική κατεύθυνση μη αναβολής που έχει τεθεί, οι επιτελείς του ΥΠΕΝ θα λάβουν υπόψη και τις υπόλοιπες παραμέτρους, προκειμένου να καταλήξουν στην σωστή απόφαση. Οι παράμετροι αυτοί σχετίζονται κατά βάση με το αν θα υπάρχουν αρκετά έργα που να είναι έτοιμα να κατέβουν στους διαγωνισμούς, αλλά και με τις συνέπειες που θα υπάρξουν για ορισμένες κατηγορίες επενδυτών από το γεγονός ότι δεν θα προλάβουν λόγω της κρίσης να ηλεκτρίσουν τα εκτός δημοπρασιών έργα τους πριν να επιβληθούν οι νέες χαμηλότερες ταρίφες.

Στην αγορά των ΑΠΕ πάντως επικρατεί η πεποίθηση ότι οι διαγωνισμοί πρέπει να πάνε πιο πίσω, αλλά υπάρχουν κι επενδυτές με ώριμα έργα που θέλουν να γίνουν κανονικά.

Πάντως, η μετάθεση διαγωνισμών αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την περίοδο. Παράλληλα, η ΡΑΕ δεν θα μπορέσει εύκολα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις διενέργειας τον Ιούνιο – Ιούλιο, όπως προγραμματιζόταν

tags: