1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Επιχορήγηση έως 100% για σύνδεση φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επιχορήγηση έως 100% για σύνδεση φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Επιχορήγηση έως 100% για σύνδεση φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

0

Η Δράση «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προϋπολογισμού €6,12 εκατ.» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, και η διευθύντρια ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου στη Θεσσαλία, Ευθυμία Καλογήρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η εν λόγω δράση αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου. Πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια , αφού τα ποσοστά επιχορήγησης των ωφελούμενων ξεκινούν από το 65% και φτάνουν στο 100%. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι ο φορέας Υποδοχής και Ελέγχου των αιτήσεων, πιστοποίησης και καταβολής της επιχορήγησης.

Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», προσφέρονται δυναμικά κίνητρα στους καταναλωτές για τη μετάβαση στη χρήση του φυσικού αερίου, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Πολιτείας για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και της μείωσης εκπομπών ρυπογόνων ουσιών, μέσω της αυξανόμενης διείσδυσης του φυσικού αερίου.

Τέτοιες πρωτοβουλίες δρουν ευεργετικά τόσο για τους καταναλωτές και την κοινωνία όσο και για την ίδια την Εταιρεία, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδιασμού. Οι επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου υλοποιούνται με βάση τεχνικά κριτήρια σχετικά με τη δυνατότητα κατασκευής, την ποιότητα και την ασφάλεια του έργου και σύμφωνα με οικονομικά κριτήρια με γνώμονα τη ζήτηση και τη δυναμικότητα της κάθε περιοχής ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα των επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο η Εταιρεία πετυχαίνει να διατηρεί τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής της επικράτειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την τεχνική αρτιότητα των δικτύων της. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για την κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Εταιρείας είναι η περιβαλλοντική παράμετρος που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπακούρας δήλωσε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Είναι πολλαπλά τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του προγράμματος ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή ένδεια. Στη Θεσσαλία, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 12 εκατ. € εντός του 2021 για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής. Ήδη τροφοδοτούμε 17 δήμους και θα συνεχίσουμε την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου προς όφελος και των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος, που αποτελεί στόχο και της πολιτείας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που υποβάλλαμε το αίτημα για την επιχορήγηση εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου προχώρησε όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση του. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, υπηρετώντας πάντοτε το σκοπό μας, να φθάσει δηλαδή το φυσικό αέριο σε κάθε περιοχή, σε κάθε πολίτη αδιάλειπτα, οικονομικά και σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε σχετικά: «Το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και απαιτείται να κάνουμε περισσότερα για εκείνους που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα ουσίας που βοηθάει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και  «συμμαχεί» με τον περιβάλλον. Πρόθεσή μας είναι η αποκατάσταση της ειρήνης με τον περιβάλλον που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί την πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η οποία με στρατηγική και σχέδιο «τρέχει» σήμερα ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα με το οποίο μπορούν σύντομα οι πολίτες να συνδεθούν με το φυσικό αέριο».

Ολοκληρώνοντας, η κα Καλογήρου πρόσθεσε «Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στα τέσσερα γραφεία εξυπηρέτησης πελατών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2021. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. στο 11150 το οποίο είναι το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών  για πληροφορίες.  Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποιεί  την κατασκευή της εξωτερικής εγκατάστασης έως και την τοποθέτηση του μετρητή δωρεάν λόγω των μηδενικών Τελών Σύνδεσης που ισχύουν για όλο το έτος 2021».

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η υπογραφή της προκήρυξης που αφορά στην εν λόγω Δράση, από τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα και η έκδοσή της σε ΦΕΚ, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος.