1. Home
  2. Νέα
  3. Η Exxon αποκαλύπτει τις εκπομπές άνθρακά της
Η Exxon αποκαλύπτει τις εκπομπές άνθρακά της

Η Exxon αποκαλύπτει τις εκπομπές άνθρακά της

0

Ύστερα από πιέσεις επενδυτών και ακτιβιστών υπέρμαχων της κλιματικής αλλαγής, η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις εκπομπές που προκύπτουν από τη χρήση των καυσίμων της.

Τα στοιχεία τέθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών ενός ακτιβιστή επενδυτή, που επικεντρώνεται στην κλιματική απόδοση. Ωστόσο, η Exxon προχώρησε στην αποκάλυψη, λόγω του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν στόχους μείωσης, συμπεριλαμβανομένης της Occidental Petroleum. Απώτερος σκοπός των πετρελαϊκών είναι η αντιστάθμιση των επιπτώσεων χρήσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έως το 2050. Η Exxon, ως το 2025, στοχεύει στη μείωση της έντασης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πετρελαιοπηγών, χωρίς συγκεκριμένο όριο. Βέβαια, αν η παραγωγή της αυξηθεί, θα αυξηθούν αναλογικά και οι εκπομπές της.

Να σημειωθεί πως οι εκπομπές από τις πωλήσεις προϊόντων του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου των ΗΠΑ (Exxon), το 2019 ήταν ισοδύναμες με 730 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, υψηλότερες από τις ανταγωνιστικές εταιρείες πετρελαίου.

Τα λεγόμενα στοιχεία του Scope 3 περιλαμβάνονται στην τελευταία περίληψη Ενέργειας & Άνθρακα που κυκλοφόρησε την Τρίτη, αν και η Exxon αποδυνάμωσε τη σημασία της. «Οι εκπομπές του πεδίου 3 δεν παρέχουν ουσιαστική εικόνα για την απόδοση μείωσης των εκπομπών της Εταιρείας», τόνιζε χαρακτηριστικά  η έκθεση. «Ακόμη και για να φτάσουν στο σημείο να το αποκαλύψουν αυτό ήταν σαν να το τραβάς από τα δόντια, ο υπόλοιπος κόσμος έχει προχωρήσει από την αποκάλυψη στο…Τι θα κάνουμε γι’ αυτό;» δήλωσε ο Andrew Grant στο think tank Carbon Tracker Initiative.