1. Home
 2. Ενεργειακές
 3. επισημάνσεις
 4. ΛΑΡΚΟ: Τα ίδια σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή
ΛΑΡΚΟ: Τα ίδια σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή

ΛΑΡΚΟ: Τα ίδια σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή

0

Τα ίδια σχήματα που υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό του Δημοσίου για τα περουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, υπέβαλαν ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό που διενεργεί ο ειδικός διαχειριστής για τα μεταλλευτικά δικαιώματα.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Με ανακοίνωσή του, ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ δημοσίευσε τα έξι σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό, που αφορά την πώληση των μεταλλείων της Καστοριάς και της Εύβοιας.

Θυμίζουμε ότι η πρόσκληση αφορά:

 1. Παραχωρήσεις Μεταλλευτικών Δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς
 2. Αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών
 3. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός
 4. Αγροτεμάχια στην περιοχή του Μεταλλείου Λάρυμνας (Φθιώτιδα), στον Άγιο Ιωάννη και στη Λιάβδα Λάρυμνας, καθώς και στην Εύβοια.

Σε αυτή την Α΄Φάση του διαγωνισμού, ο σκοπός είναι να προεπιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί, με γνώμονα την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αξιόπιστων επενδυτικών σχημάτων. Κατόπιν οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν στη Β’ Φάση θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που θα προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

1.ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD HOLDINGS

2.COMMODITY AND MINING INSIGHT

3.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε

4.SOLWAY INVESTMENT GROUP

5.THARISSA PLC

6.TRAFIGURA PTE LTD

Οι ίδιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δημοσίου, ο οποίος τρέχει παράλληλα και αφορά τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας από τη ΛΑΡΚΟ του Ελληνικού Δημοσίου.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση αναφορικά με την ημερομηνία αποσφράγισης των Αιτήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

«Μετά την αποσφράγιση, θα ακολουθήσει στάδιο αξιολόγησης των Αιτήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, κατά τους όρους της πρόσκλησης θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση» αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση ο ειδικός διαχειριστής.

Το προφίλ των ενδιαφερόμενων:

 • COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED: Αποτελεί συνδεδεμένη εταιρεία της Commodity and Mining Insight UK Limited, η οποία είναι εξειδικευμένη εταιρία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών.
 • GEK TERNA S.A.- AD HOLDINGS AG: O ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος, με δραστηριότητες στους τομείς των υποδομών, παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων καθώς και στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή και είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η AD Holdings AG αποτελεί εταιρία συμμετοχών με έδρα την Ελβετία και δραστηριοποιείται στην απόκτηση, διαχείριση και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.
 • MYTILINEOS S.A: Είναι ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος με δραστηριότητες στους τομείς της μεταλλουργίας, των έργων EPC (εξειδικευμένα ενεργειακά έργα ευρείας κλίμακας, που καλύπτουν το πλήρες φάσμα της μελέτης- προμήθειας- κατασκευής), ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας φυσικού αερίου. Ο όμιλος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ έχει παρουσία στις αγορές της Ευρώπης, της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με δραστηριότητα σε 29 χώρες. Στον κλάδο της μεταλλουργίας, δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους παραγωγούς αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED: Αποτελεί έναν μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλο με έδρα την Ελβετία. Ο όμιλος λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην παραγωγή νικελίου. Δραστηριοποιείται στον κλάδο του νικελίου από το 2003 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου παγκοσμίως.
 • THARISA PLC: Αποτελεί έναν καθετοποιημένο όμιλο ορυκτών πόρων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, στην εξόρυξη, στη μεταποίηση και στον εμπλουτισμό, στο μάρκετινγκ, στις πωλήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου («PGMS») και συμπυκνωμάτων χρωμίου. Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί το ορυχείο Tharisa, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του συγκροτήματος Bushveld στη Νότια Αφρική. Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ είναι επίσης εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
 • TRAFIGURA GROUP Pte Ltd: Ιδρύθηκε το 1993 και εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Ασχολείται με το εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων και ορυκτών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Ο τομέας των μετάλλων και ορυκτών, δραστηριοποιείται στην εμπορία χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, αλουμίνιου, σιδηρομεταλλευμάτων, νικελίου, πολύτιμων μετάλλων και άνθρακα σε διάφορες μορφές (σε μορφή μεταλλευμάτων, συμπυκνωμάτων και εξευγενισμένων μετάλλων).