1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Λήγει ο διαγωνισμός για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Λήγει ο διαγωνισμός για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Λήγει ο διαγωνισμός για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

0

Προχωρά η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για την παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου εκπνέει η διορία υποβολής για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου έως 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ.

 

Η αρχική ημερομηνία που είχε οριστεί ήταν η 29η Ιανουαρίου, ωστόσο δόθηκε παράταση μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στους συμβούλους του διαγωνισμοί οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Οι επενδυτές

Πρόκειται για Ευρωπαίους Διαχειριστές και funds που βρίσκονται, σύμφωνα με πηγές, σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν πως περί τις τρεις ομάδες επενδυτών θα φτάσουν να υποβάλλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 19 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα προβλέπεται πως στην πρόσκληση της ΔΕΗ θα ανταποκριθεί μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, τόσο εταιρείες που διαχειρίζονται δίκτυα ηλεκτρισμού όσο και funds που επενδύουν σε υποδομές.

Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ, Goldman Sachs, Eurobank και Grand Thornton φέρονται να έχουν προσεγγίσει συνολικά 70 πιθανούς επενδυτές εκ των οποίων στην φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα βρεθούν τουλάχιστον 4 εταιρείες.

Η επένδυση στο ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται ως εξαιρετικά ελκυστική κυρίως εξαιτίας των σταθερά υψηλών αποδόσεων που θα προσφέρει στους επενδυτές, ως εταιρεία με ρυθμιζόμενα έσοδα.

Παράλληλα όμως ο ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα ο κλάδος διαχείρισης των δικτύων διανομής εμφανίζει σημαντικές προοπτικές με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μεγάλο project εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών.

Τα έσοδα από ΑΠΕ

Η ΔΕΗ στοχεύει στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού καθώς προβλέπει προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα που θα βοηθήσουν στην απομόχλευση του ισολογισμού της και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδια της επιχείρησης για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εταιρεία με ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB- regulated asset base) πάνω από 3 δισ ευρώ, με δίκτυα μήκους 242.000 χλμ, 240 υποσταθμούς υψηλής τάσης και 163 χαμηλής, 5.800 άτομα προσωπικό και τελικούς πελάτες που ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια. Δηλαδή μια εταιρεία που καλύπτει ετήσια ζήτηση 43,194 ΤWh και 57.752 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3.926 MW.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρουν πληροφορίες, είναι σοβαρό και ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του ΔΕΔΔΗΕ που έχουν να κάνουν με ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 2,3 δις. ευρώ για την επόμενη πενταετία ώστε να ενισχυθεί και να ψηφιοποιηθεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.