1. Home
  2. Νέα
  3. Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις του Ερντογάν
Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις του Ερντογάν

Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις του Ερντογάν

0

Οι προκλήσεις της διέλευσης τριών αγωγών φυσικού αερίου όπως ο Tap, ο Tanap και ο Eastmed στην Ελλάδα, μέσα από δημοσίευμα ιταλικής ιστοσελίδας.

Η συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου έχει ιδιαίτερη σημασία και σε πολιτικό διπλωματικό επίπεδο, αφού η Τουρκία δεν θα έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει μερίδιο από τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου είτε απευθείας με τον έλεγχο των πηγών, είτε ως κόμβος μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Για την Ελλάδα ανοίγεται πλέον η δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων για τη μετατροπή της σε κόμβο υποδοχής του LNG από την Αίγυπτο και διοχέτευση στην ευρωπαϊκή αγορά είτε μέσω της υπάρχουσας υποδομής προς Ιταλία που θα διασυνδεθεί με την Κρήτη είτε μέσω των κάθετων διασυνδετήριων αγωγών με τη Βουλγαρία.

Τι αναφέρει η ιταλική  ιστοσελίδα formiche.net σε ανάλυση του Francesco De Palo

Η χώρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μιμείται τις κινήσεις του Ισραήλ και της Κύπρου που, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν στραφεί στην εξόρυξη υπεράκτιων αποθεμάτων.

“Ο άσσος στο μανίκι της Κύπρου από τα πλούσια πεδία φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο άνοιξε τις τουρκικές ορέξεις, φέρνοντας στην επιφάνεια έναν εκνευρισμό που υποβόσκει σε μακροχρόνιες εντάσεις ως προς την υπεράκτια διαμάχη με την Τουρκία, η οποία απορρίπτει νόμους και συνθήκες όπως η Σύμβαση του Montego Bay. Οι αδυναμίες λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και οι σχέσεις άλλων παικτών με τον Erdogan δεν βοηθούν, ωστόσο, να συμπληρωθεί το παζλ.

Μέχρι το 2021 θα υπάρξει το πρώτο feedback για 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρακτικά ανεξερεύνητης περιοχής. Η συμφωνία αυτή, στην πραγματικότητα, σηματοδότησε την πρώτη χρήση από την Ελλάδα της ΑΟΖ της.

Ο ενεργειακός φάκελος

Η Ελλάδα έχει από καιρό αλλάξει την πυκνότητά της στον ενεργειακό φάκελο λόγω της ταυτόχρονης διέλευσης τριών αγωγών φυσικού αερίου: Tap (σε λειτουργία), Tanap (προς τα Βαλκάνια) και όταν θα ολοκληρωθεί ο Eastmed (από το Ισραήλ στο Σαλέντο). Τρεις κατευθύνσεις διαδρομής που συνεπάγονται μια διαφορετική αντίληψη για τη χώρα όχι μόνο από άποψη ενέργειας, αλλά και από άποψη άμυνας και γεωπολιτικής.

Ο αγωγός Trans Adriatic ξεκίνησε πέρυσι στις 31 Δεκεμβρίου με την εκκίνηση των πρώτων ροών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Το πρώτο αέριο έφτασε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μέσω του κόμβου διασύνδεσης της Νέας Μεσημβρίας με τη ΔΕΣΦΑ, καθώς και στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης του Melendugno με το Snam Rete Gas. Ο Tap μεταφέρει φυσικό αέριο από το τεράστιο πεδίο Shah Deniz στην Ευρώπη μήκους 878 χλμ. Και συνδέεται επίσης με τον αγωγό Trans Anatolian (Tanap) στα τουρκοελληνικά σύνορα στους Κήπους, διασχίζει την Ελλάδα και την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν καταλήξει στη νότια Ιταλία .

Το 66% του ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ ανήκει σε κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Snam. Ο Ιταλός παίκτης θεωρεί τη ΔΕΣΦΑ με δίκτυο μεταφοράς υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χλμ. και τερματικό επαναεριοποίησης στη Ρεβυθούσα, ένα νησάκι 45 χλμ. από την Αθήνα, ένα σημαντικό βήμα. Ο λόγος είναι επειδή το τερματικό αυτό είναι ένα από τα 28 που λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στην Ευρώπη και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που όχι μόνο δέχεται φορτία ΥΦΑ, αλλά αποθηκεύει και προσωρινά επανακαθορίζει το ΥΦΑ με χωρητικότητα αποθήκευσης 225.000 κυβικά μέτρα.

Επιπλέον, οι Eastmed Rhymes με τον Emgf, είναι η νέα Opec του αερίου, που δημιουργήθηκε γύρω από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Γεννήθηκε ως διεθνής οργανισμός τον Ιανουάριο του 2020 με έδρα το Κάιρο, αυτή τη στιγμή χρειάζεται περιεχόμενο, οδηγίες και στρατηγικές για να μην παραμείνει εμπορευματικός και αυτό είναι ακριβώς η ώθηση των μεμονωμένων χωρών, που υλοποιείται από τους φορείς των πρωτοβουλιών και των δράσεων στη μακροοικονομική περιοχή, θα είναι σε θέση να αντιπροσωπεύει το προωθητικό που απαιτείται για να τους κάνει να αποκτήσουν έναν ρόλο που δεν είναι απλώς επίσημη εκπροσώπηση.
Ο ρόλος του Ισραήλ σε αυτό το παιχνίδι είναι όλο και πιο σημαντικός. Πριν από λίγες ημέρες, η Chevron, η Delek και οι συνεργάτες τους στα ισραηλινά πεδία φυσικού αερίου Leviathan και Tamar, κατέληξαν σε συμφωνία για επένδυση 235 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα νέο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, επεκτείνοντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Ο αγωγός θα συνδέσει εγκαταστάσεις στην ισραηλινή πόλη Ashdod με τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου στο Ashkelon, επιτρέποντας στη Chevron και τους συνεργάτες της να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Αιγύπτου σε 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι προαναφερθέντες παίκτες είχαν ήδη υπογράψει το 2020 συμφωνίες για την εξαγωγή έως 85 δις κυβικών μέτρων ετησίως στην Αίγυπτο για περίοδο 15 ετών.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας

Υπό το φως αυτού του σεναρίου, η τουρκική κυβέρνηση, για να μην μείνει έξω από το παιχνίδι, ακόμη και αν δεν έχει πρόσβαση στους διεθνείς νόμους και συνθήκες, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διεκδικήσει αρμοδιότητες σε αυτά τα ύδατα για να αρπάξει αέριο.

Στην πραγματικότητα, προκλήθηκε μια πολύ μακρά αντιπαράθεση με την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει το ζήτημα της αποτυχίας επανένωσης της Κύπρου, το νησί που το 1974 επηρεάστηκε από απόπειρα ελληνικού πραξικοπήματος, στο οποίο η Τουρκία απάντησε με βομβαρδισμούς στο νησί και την εισβολή κατά 50 χιλιάδες στρατιωτών που κατέλαβαν το βόρειο τμήμα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ ο τουρκικός στρατός παρέμεινε στα κατεχόμενα προς τα βόρεια, με όλες τις διπλωματικές συνέπειες της υπόθεσης.