1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Σκρέκας: Οι αλλαγές στον ΔΕΔΔΗΕ και η υπογειοποίηση των καλωδίων
Σκρέκας: Οι αλλαγές στον ΔΕΔΔΗΕ και η υπογειοποίηση των καλωδίων

Σκρέκας: Οι αλλαγές στον ΔΕΔΔΗΕ και η υπογειοποίηση των καλωδίων

0

Σκρέκας τηλεδιάσκεψηΓια τις άμεσες παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ και τις αλλαγές στον ΔΕΔΔΗΕ έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στις πολυήμερες διακοπές ηλεκτροδότησης και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι εξαιτίας της κακοκαιρίας Μήδεια αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακου» ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Οι πρωτοβουλίες για το σύστημα ηλεκτροδότησης

«Ζήσαμε πριν από περίπου δέκα ημέρες μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 40 ετών, η οποία, όπως ορθώς επισημαίνετε, ταλαιπώρησε περίπου 100.000 νοικοκυριά και μάλιστα κάποιους συμπολίτες μας για πολλές μέρες.

Από την πρώτη στιγμή, δόθηκε ένας τεράστιος και συντονισμένος αγώνας από την κυβέρνηση και όλους τους συναρμόδιους, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το ταχύτερο δυνατόν και στο τελευταίο σπίτι. Τα συνεργεία κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όμως οι συνθήκες ήταν πρωτοφανείς. Ενδεικτικό είναι ότι σημειώνονταν πτώσεις κορμών σε ηλεκτροφόρα καλώδια, κατά μέσο όρο, κάθε δύο λεπτά στη Βόρεια Αττική στην κορύφωση του φαινομένου. Συνολικά προκλήθηκαν εκτεταμένες βλάβες σε μήκος άνω των 300 χιλιομέτρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης.

Η επόμενη μέρα, όμως, είναι εδώ και έχουμε θέσει στον ΔΕΔΔΗΕ, ως προτεραιότητα, την υπογειοποίηση των καλωδίων στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης βλαβών ή ατυχημάτων κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο. Γιατί, μην ξεχνάτε, ότι μπορεί τον χειμώνα να υπάρχει ο κίνδυνος μπλακάουτ στο δίκτυο από χιονοπτώσεις ή ισχυρούς ανέμους και αντίστοιχα το καλοκαίρι από πυρκαγιές. Προωθούμε ένα έργο με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, που ένα μεγάλο μέρος του έχουμε προτείνει να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και σταδιακής ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, με επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ

«Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Στον ΔΕΔΔΗΕ, μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 75%, ενώ πιο συγκεκριμένα κατά την πενταετία 2015-2019 το επενδυτικό κενό διαμορφώθηκε στα 460 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση προώθησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, με την εγκατάσταση συνολικά 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε προτείνει μάλιστα πάνω από το 50% αυτών, 4 εκατ. μετρητές δηλαδή, να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες και για τον λόγο αυτόν έχουμε ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος εντοπισμού βλαβών.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις άμεσες προτεραιότητές μας εντάσσεται η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της εταιρείας, προκειμένου οι πολίτες να συμβάλλουν στον εντοπισμό των δέντρων που βρίσκονται δίπλα στα καλώδια του δικτύου, αλλά και να επισπεύδεται η διαδικασία αποζημίωσης από φθορές που προκαλούνται από υπαιτιότητα του Διαχειριστή. Τέλος, προχωράμε στην πρόσληψη 664 νέων εργαζομένων, μέσω ΑΣΕΠ, για την κάλυψη κενών σε νευραλγικούς τομείς για τη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ» ανέφερε ο Υπουργος Περιβάλλοντος και Ενέργειας.